Orice părinte este protector cu copilul său, însă atunci când trece de o anumită limită, riscă să îl facă pe cel mic dependent de grija părintească. De asemenea, un părinte exagerat de protector ar putea să îl facă pe cel mic să se transforme într-un adult care nu va putea să facă faţă vieţii reale, cu bune şi rele.
Cum se comportă părinţii supra protectori?
Părinţii exagerat de protectori cu copiii lor încearcă să ia asupra lor toate grijile şi să încerce să rezolve absolut toate problemele copiilor. Atunci când cel mic dă de greu, părinţii super grijulii sar imediat să îl ajute, preiau controlul şi se asigură că copilul va fi ferit de orice suferinţă.
Părinţii extrem de grijulii merg aproape zilnic la şcoala copilului. Aceştia preferă să ia legătură imediat cu profesorii, atunci când copilul are vreo problemă.
Acest gen de părinţi nu îi lasă pe copii să înveţe ce înseamnă eşecul, însă cele mai bune lecţii de viaţă sunt cele care provin de eşecurile şi greşelile proprii. Părinţii supra protectivi îi descurajează pe copii să se implice în activităţi care le-ar putea aduce şi un eşec, astfel încât cei mici nu vor avea parte de astfel de lecţii pe care să le ţină minte pentru tot restul vieţii.
Părinţii exagerat de protectivi devin extrem de implicați atunci când lucrurile nu merg bine. Este foarte bine atunci când copiii îşi exprimă sentimentele, dar în acelaşi timp şi copiii trebuie să afle ce înseamnă supărarea, furia, conflictul. În astfel de situaţii, părinţii ar putea să îi înveţe pe copii să accepte situaţia şi să depăşească momentul.
Părinţii exagerat de protectivi sunt şi cei care decid care sunt prietenii copilului lor şi cine nu ar trebui să facă parte din anturajul lui. Copiii trebuie să înveţe ce înseamnă cu adevărat prietenia şi care sunt valorile care îi aduc pe oameni împreună, însă cu un părinte exagerat de protector sunt slabe şanse să descopere aceste lucruri.
Discuţiile lungi cu copiii lor, sunt un alt indiciu clar că avem de-a face cu un părinte exagerat de protector.
Părinţii extrem de protectori vor să ştie absolut tot ce se întâmplă în viaţă copilului. Aceştia nu vor respecta niciodată dreptul copilului de a avea intimitatea lui şi nu vor acceptă ca acesta să îşi ţină doar pentru el anumite gânduri şi sentimente.
Părinţii super grijulii nu le vor permite niciodată celor mici să îşi asume riscuri sau să îşi testeze limitele într-un domeniu de care sunt pasionaţi. Părinţii din această categorie cred că menirea lor este aceea de a-i proteja pe cei mici de orice ameninţare fizică sau de experienţele care i-ar putea răni emoţional. Copilul nu va putea să îşi dezvolte această abilitate de a-şi asumă riscuri, de a se lupta şi a lua decizii pentru el.
Părinţii exagerat de protectori nu vor şti niciodată cum să îi înveţe pe copii despre viaţa reală. Când se vor transformă în adulţi, micuţii de azi vor avea un şoc când vor descoperi că în viaţa reală trebuie să facă faţă şi nedreptăţilor, jignirilor, răutăţilor. Copiii trebuie să înveţe încă de mici cum să gestioneze situaţiile negative care vor apărea în viaţa lor, decât să fie ţinuţi tot timpul la adăpost de partea mai puţin frumoasă a lumii.