Deși militanții împotriva muncii minorilor sugerează că nu ar trebui să punem copiii să facă nimic, specialiștii recunosc că a-i încuraja să ajute în treburi ușoare, potrivite vârstei lor, în jurul casei, ar putea de fapt să le dea un impuls în dezvoltarea lor! Nu este considerată muncă sau exploatare să le dai sarcini simple care îi pot învăța lecții de viață importante despre responsabilitate, curățenie, managementul timpului, planificare, lucru în echipă, autoîngrijire etc.
Expertul în parenting Naomi Richards a întocmit un ghid pentru părinți sugerându-le ce sarcini de uz casnic sunt cele mai potrivite pentru copii, în funcție de vârsta lor. El recomandă să așteptați până când au cel puțin trei ani. Consultați ghidul orientativ de mai jos și începeți să îi implicați pe cei mici la treburi simple.
Copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani
Sarcini sugerate:
- punerea jucăriilor la locul lor după ce se joacă
- punerea hăinuțelor și pantofilor la loc după ce se dezbracă
- să ude florile
Copii cu vârste între 6 – 9 ani
Sarcinile sugerate:
- să-și facă patul
- să-și aranjeze hainele în rafturile lor
- să-și pregătească hainele și ghiozdanul pentru a doua zi
- să pună masa
- să șteargă praful
- să ude florile
Copii în vârstă de 9-12 ani
Sarcinile sugerate:
- să pună vasele sau rufele în mașina de spălat
- să spele vase, să le ștergă și să le pună la loc
- să vă ajute șa scrierea listei de cumpărături și să meargă la cumpărături cu dvs.
- să ajute la pregătirea cinei
- să dea cu aspiratorul sau cu mărura
- să plimbe câinele
După această vârstă sunt adolescenți și tot fi practic implicați în orice treabă din gospodărie. Le puteți introduce treptat și face apoi parte din programul lor zilnic.
Unii părinți folosesc și mici recompense atunci când sunt mai mari și fac o anumită activitate în gospodărie, pentru a-i stimula dar și pentru a-i învăța să câștige singuri banii sau anumite privilegii. Este o metodă bună de folosit în unele situații, dar nu abuzați de ea, copiii trebuie să învețe că este de datoria lor să contribuie la buna funcționare a familiei și responsabilitatea.