Da, ar raspunde un grup de cercetatori din Norvegia. Pe ce isi bazeaza afirmatia? Pe un studiu desfasurat asupra unui grup de 250 000 de persoane. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca primul copil obtine un scor mai bun la testele de inteligenta IQ. Dar tot ei adauga ca, diferenta nu provine din cauze biologice sau genetice. Aceasta este o afirmatie care ne linisteste. Ideea ca fratiorul mai mic porneste in viata cu un usor handicap fata de fratele lui mai mare nu surade niciunui parinte.
Cu toate acestea specialistii spun ca diferenta pe scala IQ intre frati este semnificativa, insemnand cam 4% din valorile obisnuite ale coeficientului de inteligenta. Aceasta inseamna ca primul copil are o sansa de a fi inteligent cu 13% mai mare decat al doilea copil.
Din fericire, acest lucru nu se datoreaza unor factori genetici sau biologici, dupa cum am mai spus. Este vorba de atentia deosebita de care se bucura primul nascut in orice familie. Inconjurat cu dragoste de parinti si bunici, primul copil beneficiaza de mai mult timp acordat din partea acestora. Este laudat (ceea ce face sa-i creasca stima de sine, curajul in fortele proprii ) se converseaza mult cu el, copilul capatand la randul lui abilitati de comunicare. In felul acesta capacitatea de explorare a mediului inconjurator creste. Ce se intampla cu al doilea copil? Specialistii norvegieni spun ca chiar daca parintii il iubesc la fel de mult, nu-i mai acorda aceeasi atentie. Fiind la a doua experienta, multe lucruri nu-i mai surprind si avand doi copii sunt mai ocupati. |
![]() |
Chiar si asa, cel de-al doilea copil are si el atuurile lui. Invata multe lucruri de la fratele lui mai mare, pe care il imita aproape in tot ceea ce face. Intervine in jocurile acestuia, asculta discutiile dintre parinti si fratele mai mare si trage niste concluzii. Il vede pe fratele cel mare ca citeste si ia si el o carte in mana, coloreaza, „scrie”, retine versuri de la acesta.
De multe ori parintii se trezesc ca cel mic stie aproape sa citeasca, scrie anumite litere, fara sa se fi ocupat cineva de el in mod special. Copilul mai mic profita din plin de experienta celui mare, de reusitele si esecurile acestuia.
Pe de alta parte testele IQ masoara un anumit tip de inteligenta, cea care are de-a face mai mult cu logica matematica. Exista si inteligenta emotionala, la care se pare ca sunt campioni fratii mai mici, tocmai pentru ca sunt pusi in situatia sa lupte pentru a capata atentia, dezvoltandu-li-se in acest fel capacitatile sociale, foarte necesare pentru reusita in viata.
Succesul si reusita in viata depind de mult mai multi factori, inteligenta fiind doar unul dintre ei. In cazul activitatilor scolare, de multe ori fratele mai mic este cel care are mai multe reusite, iar intr-o familie normala, responsabila, ambii copii se bucura de aceeasi atentie.
2 comentarii