Când băiatul meu mai mare avea 9 ani, ne-am confruntat cu o problemă în cartier. Cineva a deschis un bar chiar lângă locul de joacă dintre blocuri. O mulțime de bărbați veneau acolo să bea, stăteau la cele 2-3 mese de afară, înjurau, urinau primprejur, se puneau manele la maxim și nici un copil nu se putea juca în pace. Nu mai simțeam noi, părinții, că e sigur să îi lăsăm acolo.
Câțiva dintre noi am făcut reclamație la Poliție dar nu s-a întâmplat nimic. Proprietarul obținuse autorizație, doar a dat muzica mai încet. Doi dintre noi am încercat fără succes și la Primărie.
Ne-am strâns atunci părinții cu copii din acea vecinătate în parc și am hotărât să facem ceva împreună. Am înființat o organizație pentru protecția copiilor (pe atunci nu aveam încă personalitate juridică), am angajat împreună un avocat, am sesizat presa și Protecția Copilului. Dacă acțiunile noastre izolate nu au avut nici un succes, ca și organizație de părinți am avut un mare impact, am reușit să facem autoritățile să închidă bodega și copiii noștri s-au reîntors la joacă fără probleme. Pentru că mai erau și în altă parte în oraș aceleași situații care puneau siguranța și educația celor mici în pericol, am hotărât mai apoi să transformăm asociația într-o organizație cu personalitate juridică prin care să continuăm lupta de protecție a copiilor. Organizația are acum 11 ani de la înființare și este încă activă în orașul nostru și chiar în județ.
Acesta a fost doar un exemplu pe care l-am experimentat personal. Sora mea are o fetiță cu o boală rară și s-a înscris într-o organizație internațională de părinți și specialiști care caută un remediu. Există organizații și fundații pentru orice : sănătate, petrecerea timpului liber, educația copiilor, care luptă pentru diverse cauze disperate, de caritate, împotriva abuzului în familie etc.
Dacă te confrunți cu o problemă, nu uita că nu ești singur ca și părinte. Cu siguranță cineva, undeva a trecut sau trece prin același lucru. Informează-te, caută pe net sau în presă dacă este cineva la fel și luptați împreună, schimbați informații, acționați pentru rezolvarea sau ameliorarea acelei situații. Dacă nu ai nimic în zonă, caută părinți ca și tine și formați o asociație. Nu trebuie întotdeauna să vă înregistrați, un simplu acord între voi este de multe ori de ajuns. Dar dacă acțiunile implică stângere de fonduri și alte demersuri legale, e foarte simplu să obțineți personalitate juridică. E nevoie doar de 3 persoane pentru a înființa o asociație non-profit. Puteți găsi aici detalii despre toată procedura.
Nu uitați: unde sunt doi, puterea crește, spune o veche vorbă românească. Unde sunt 3 sau mai mulți, se pot face minuni!