Am întâlnit mulți tătici români care cred că îngrijirea unui bebeluș revine exclusiv mămicilor, pentru că ele au sursa prețioasă de lapte și știu și cum să schimbe scutece, să-i ”mânuiască”. Chiar dacă îi mai iau și ei puțin în brațe, se poartă cu micuții ca și cum ar fi din porțelan, cu frică parcă. Pe holul unei policlinici o bebelină de 6-7 luni a plâns de s-a învinețit pentru că o ținea tatăl, în timp ce mamei i s-au luat niște teste. Nu era învățată deloc cu el, se putea observa de la o poștă. O altă femeie care aștepta și ea cu 2 copii, total necunoscută, a reușit până la urmă să liniștească fetița.
Chiar dacă te duci la lucru și nu ai așa de mult timp să petreci cu noul născut, asta nu înseamnă că un salariu adus acasă te absolvă de orice obligație. Mamele își pierd nopțile lângă cel mic și ziua tot trebuie să gătească, să spele, să facă curat, să îngrijească copiii. Iar ca să nu ajungi în situația tatălui de mai sus, când copilul nici nu îl cunoștea, iată câteva lucruri utile pe care le-ai putea face:
- ia-ți bebelușul în brațe- dacă e foarte mic sprijină-i căpușorul în palmă. Privește-l, vorbește-i, zâmbește-i, alintă-l. Nu este greu. Unele lucruri vin de la sine. Trebuie doar să te afli mai des în preajma omulețului. Specialiștii spun că bebelușii care interacționează regulat cu ambii părinți cresc mai repede și mai viguroși.
- învață-i să-i schimbi scutecul- poate vei strâmba puțin din nas la început, iar unii bărbați mai sensibili chiar simt greață la scutecele cu fecale. Dar nu uita că soția ta a luptat luni de zile cu grețuri cumplite, poate insomnii, greutate în respirație, probleme de tot felul, arsuri gastrice, dificultatea de a se deplasa și la final cu durerile de neimaginat ale nașterii. Ceva poți face și tu dând soției un răgaz sau poate câteva minute de somn în plus
- joacă-te cu el- poți să te folosești de jucărioare colorate, să inventezi cântecele, poezii, să-i încurajezi primele mișcări și primii pași. Deși se crede că tăticii nu sunt la fel de inventivi ca mămicile, realitatea o contrazice iar bebelușii se simt mai în siguranță în preajma cuiva așa de puternic și asta le va accelera dezvoltarea fizică și emoțională.
- dă-i să mănânce- poate nu ai tu izvorul laptelui, dar această scuză merge numai câteva luni, uneori nici atât. Copiii vor începe curând să primească biberon și mâncare solidă. Orice tătic poate mânui cu succes o linguriță sau o sticluță.
- pune-l la somn – cât sunt foarte mici poate că vor adormi imediat după alăptare sau hrănire. Dar nu e mereu așa de simplu. Se pot trezi plângând de câteva ori pe noapte, pentru că sunt uzi și trebuie schimbați sau fără vre-un motiv aparent. Fă cu schimbul tu și soția ta și du-te să-l alini, pentru a-i da soției ocazia să se odihnească și ea.
- du-l la plimbare- bebelușul are nevoie să fie scos în aer liber la soare și aer curat. Când e foarte mic nu-i va păsa că e dus în parc sau numai pe o băncuță în fața blocului. Poți sacrifica 15min din timpul tău de după lucru sau în weekend-uri ca să îl scoți tu la plimbare. Pentru mămică va fi mai greu să îl care sau să transporte un cărucior pe scări și în spații neamenajate.
- ajută la alte treburi- când ai mai mulți copii și nu numai, un ajutor cu bebelușul poate fi și implicarea ta în îngrijirea celorlați mai mari sau la anumite treburi ale casei, dând mamei mai mult timp să se axeze pe gâgâlice.