Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să faci economie reparând hăinuțele copiilor

Cum să faci economie reparând hăinuțele copiilor

Trăim vremuri incerte, când mulți părinți și-au pierdut locul de muncă datorită pandemiei de Covid19 sau au avut luni când au câștigat mai puțin. O soluție pentru a economisi ar fi să repari hăinuțele celor mici în loc să le cumperi altele. Ca și mamă știu cât de repede se pot deteriora dar și cât de scumpe pot să fie.
Poți să le repari simplu, și fără mașină de cusut. Iată câteva exemple practice:

1.Repară un tiv sau o margine descusută

Este o operațiune foarte simplă pe care majoritatea persoanelor știu deja cum să o facă. Doar găsești o papiotă de ață la culoare și coși cu pași mici (însăilat) sau din urma acului (numită și tighel) spațiul descusut. Se întoarce pe dos pentru a se coase. Dacă faci împunsături la distanțe mici și aproximativ egale, se va putea greu deosebi de cusătura la mașina de cusut.


La tiv eventual prinzi cu niște bolduri înainte ca să stea materialul fix. Dacă faci un tiv nou, atenție că trebuie să pliezi pe spate marginea de două ori și apoi să o coși, pentru că altfel se destramă.
 
Se coase cu același tip de cusătură sau poți folosi și un zic-zag sau cusătură încrucișată, mai ales pentru tivurile de la materiale groase.

Citește și:   Cum să reduci cheltuielile cu bebelușul tău



Tot cu o cusătură simplă poți să surfilezi o margine a hăinuței care se destramă, înainte de a se produce stricăciuni prea mari.

2. Cum să repari o gaură din hăinuțele copiilor

Desigur, depinde de materialul din care sunt cusute hainele și de cât de mare este gaura. Unii copii au un talent special să se agațe, să cadă și să facă găuri în cele mai neașteptate locuri.
Găurile mici nu sunt greu de reparat, le poți coase cu ață la culoare, direct pe față, prinzând marginile dintr-o parte și din alta a găurii. Strânge bine ața și gata. Ateție la materiale împletite, în acest caz trebuie să prinzi fiecare ochi în parte, pentru a nu se mai destrăma după coasere.


Pentru găurile mari ai nevoie să fii mai creativă. Se poate pune un petic la culoare pe spate, se fixează și se coase cu ață de aceeși nuanță stil însăilat sau tighel. Pentru a se observa mai puțin, urmează modelul și liniile materialului atunci când coși. Marginile găurii se taie simetric și se întorc pe spate pentru a nu se destrăma sau la cele groase se surfilează mai întâi.

Citește și:   Cum să cureți urmele de pix de pe diverse obiecte

Se pot face mai multe tipuri de cusături peste petic, unele făcând chiar peticul să pară parte din design, chiar și în cazul când alegi un petic de altă culoare sau material.


Poți accentua chiar găurile și crea ceva la modă.

Se pot pune petice creative și pe fața hăinuțelor, sau stickere colorate care se pot coase ori lipi cu fierul de călcat.