Încă de la o vârstă fragedă, învaţă-l pe cel mic că trebuie să fie respectuos cu toţi cei din jurul său. Chiar dacă nu îi iese acest lucru de fiecare dată, şi uneori nu pare că face altceva decât să îţi testeze limitele, perseverează! Aplică câteva metode pentru a-l învaţă ce înseamnă respectul!
Arată-i ce înseamnă să te porţi cu respect. Ascultă-l mereu cu atenţie pe cel mic şi priveşte-l de fiecare dată în ochi pentru a-i da de înţeles că ceea ce spune te interesează. Poți organiza de asemenea, mici întâlniri de familie, formale, în care fiecare, inclusiv cel mic, să îşi exprime ideile şi părerea despre problemele din casă.
Învaţă-l să răspundă politicos. Cel mic poate să îşi arate respectul şi grijă faţă de alte persoane prin bunele maniere pe care le are. Din vocabularul său nu trebuie să lipsească „te rog” şi „mulţumesc” şi pentru aceasta trebuie să le audă mereu în casă, în special de la părinţii lui. În felul acesta va învăţa că aceste cuvinte fac parte din comunicarea normală.
Nu reacţiona la primul impuls. Dacă copilul tău te jigneşte, încearcă să nu te superi. Copilul care aşteaptă o reacţie din partea părinţilor săi va suporta orice fel de gest. În loc de reacţii exagerate, purtaţi o discuţie faţă în faţă în care să îi spui, pe un ton calm, dar ferm, că acest gen de jigniri nu au ce cauta în casă.
Aşteaptă-te la dezaprobări. Încearcă să ţii cont că atunci când copilul tău face ceva împotriva voinţei tale, nu vrea cu orice preț să fie lipsit de respect , ci pur şi simplu are altă opinie. Spune-i că va avea mai mult de câştigat dacă încetează cu comportamentul nepoliticos.
Vorbiţi mai târziu. Uneori cea mai bună variantă de a vorbi cu copilul tău care a dat dovadă de lipsa de respect, într-o situaţie, este să îi spui că veţi purta o discuţie după ce amândoi vă calmaţi.
Cere respect. Nu ezită să îi aminteşti de fiecare dată copilului tău să se poarte politicos, indiferent de situaţia în care e pus sau de oamenii cu care interacţionează.
Este foarte important să îi cultivi copilului, încă de când este foarte mic, ideea că trebuie să se poarte cu respect în orice situaţie, fie că vorbim de comportamentul său de acasă sau de cel afişat în public. Dacă începi din timp, cu micile gesturi şi expresii care nu trebuie să lipsească din arsenalul oricărui om civilizat şi demn, atunci sunt slabe şanse că micuţul să se transforme într-un adult lipsit de respect faţă de tot ceea ce îl înconjoară.
Uneori, din cauza anturajului din care e posibil să facă parte la un moment dat, nu ar fi exclus ca micuţul tău să fi uitat toate regulile de bun simț. Chiar şi aşa nu este cazul să disperi şi nici să îi pui interdicții de a mai interacţiona cu cei din anturajul respectiv. Analizează problema pe toate părţile şi încearcă, în prima etapă, să îl deterimini subtil pe copilul tău, să renunţe la persoanele din acel grup.