Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum îi dai o lecţie în loc să îl pedepseşti

Cum îi dai o lecţie în loc să îl pedepseşti

Unui părinte care obişnuieşte să îşi pedepsească copilul de fiecare dată când acesta se abate de la regulile impuse, poate îi este greu să renunţe la această practică nu doar inutilă, dar şi periculoasă pentru că îl afectează emoţional pe cel mic.

Tranziţia este dificilă. Un părinte care îşi pedepsea până acum copilul nu va putea deveni dintr-odată un părinte care foloseşte metode de educare pozitive.

Pedepsindu-l pe cel mic, tăindu-i privilegiile – toate aceste abordări au rolul să îi dea o lecţie copilului. Specialiştii spun însă că atunci când este pedepsit, copilul este preocupat de nedreptatea care i s-a făcut, în loc să aibă mustrări de conştiinţă în legătură cu ce a făcut greşit.

Dar iată cum ai putea să îi dai o lecţie copilului tău atunci când greşeşte, în loc să îl pedepseşti.

Primul lucru este să te calmezi şi să treci de la furie la empatie. Atunci când copilul simte că eşti de partea lui, se va simţi în siguranţă să vorbească și să coopereze cu tine. Dacă nu se simte în siguranţă, acesta va fi reticent pentru că aşteaptă să fie pedepsit. Imediat după ce te-a supărat spune-i că ai nevoie de timp să te gândeşti şi calmează-te înainte să discuţi cu cel mic despre ce s-a întâmplat.

Citește și:   Cum să nu te laşi manipulat de copilul tău

Fii apropiat de copil. Copiii de orice vârstă, inclusiv adolescenţii, vor răspune acestei apropieri mult mai deschiși. Dacă cel mic este îngrijorat că te-ai supărat pe el va “sări” la luptă şi nu va învaţă nimic. De asemenea, va fi predispus să mintă. Singura metodă prin care poţi să îi dai o lecţie este să inițiezi o conversaţie sigură şi sinceră. Pentru a face asta, aminteşte-ţi că micuţul tău a avut un motiv pentru care a făcut ceea ce a făcut. Dacă nu afli care a fost motivul care l-a determinat, nu vei putea preveni situaţiile asemănătoare pe viitor.

Spune-i copilului că vrei să auzi şi părerea lui despre ce s-a întâmplat. Apoi lasă-l să vorbească. Clarificaţi situaţia şi demostrează-i că ai înţeles despre ce este vorba.

Încearcă să priveşti situaţia din punctul lui de vedere. Acest lucru te va ajuta atât pe tine, cât şi pe el să înțelegeți motivaţia gestului. Astfel, copilul va avea şansa să reflecteze asupra sentimentelor sale. Copiii ştiu întotdeauna care este alegerea corectă, dar atunci când greşesc înseamnă că ceva le-a stat în cale.

Pune întrebări. Discută cu copilul tău, nu îl pune în situaţii dificile şi nici nu îl împovăra cu un discurs pe care oricum nu este dispus emoţional să îl înţeleagă. Încearcă mai bine să îi zâmbeşti pentru a-l face să scape de tenisune şi ţine minte că acestea sunt experienţe care vă ajută pe amândoi să creşteţi.

Citește și:   10 moduri de a refolosi pătuțul unui copil care a crescut!

Nu sări să îl pedepseşti. Fii calm şi ascultă. Nu trebuie să îl ameninţi, să îl pedepseşti şi să îi spui ce lucruri rele i se vor întâmpla pentru ceea ce a făcut. În locul acestei atitudini, fă-l să realizeze că a greşit.