Canalele de socializare sunt astăzi mai importante decât oricând, fiind un loc de întâlnire cu rudele, cunoscuții de departe, un mod de exprimare, de a schimba sfaturi și păreri etc. Este foarte tentant să postezi poze și filmulețe cu micuțul tău, cu primii lui pași sau reușite. Aprecierile colorlalți pot să te bucure pe moment și să te încurajeze în sarcinile tale ca și părinte.
Specialiștii însă atenționează că poate exista și o altă parte a monedei în acest caz.
Chiar dacă, teoretic, conținutul paginii tale poate fi vizionat doar de prietenii tăi sau persoanele cărora le-ai trimis materialele, în practică acestea pot fi accesate și de alte persoane. Prietenii cuiva care comentează sau dau Like vor putea vedea și ei postarea, dacă nu ai fixate cum trebuie nivelele de confidențialitate. Apoi mai există spargeri de conturi, programe prin care persoane rău-voitoare pot accesa și folosi ilegal ceea ce postezi.
Probabil ai văzut pe Facebook sau Youtube filmulețe foarte populare cu copii care cad, spun sau fac lucruri caraghioase. Cu siguranță acelea nu sunt filmate direct de o singură persoană, acasă la copiii lor. Și probabil nici nu le-au folosit cu acordul părinților care le-au postat. Alte ipoteze spun că unele provin chiar din accesarea unor camere de luat vederi casnice, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze și mai mult.
Dacă în ultimul caz nu avem cum să prevenim sau să intervenim, avem de ales în cazul postărilor pe care le facem conștient pe conturile noastre de socializare.
Cele mai reușite fotografii cu copii și bebeluși pot fi furate și revândute, folosite în clipuri video, pe pagini web, în reviste, ziare etc. Și mai rău, pot trezi interesul rețelelor de pedofili, trafic de ființe umane sau celor implicați în răpiri pentru recompense. Pentru că tot din postările celor foarte activi pe rețelele sociale infractorii pot afla date despre situația financiară și socială a familiei, despre programul tău zilnic sau al copilului etc.
Oricât de mici ar fi copiii voștri, nu riscați să postați fotografii/ clipuri în care sunt fără haine sau care pot dezvălui detalii importante despre familie.
O altă situație este momentul când acești copii mai cresc. Ei pot fi batjocoriți de colegi sau alte persoane pe baza imaginilor nevinovate pe care le-ați publicat în trecut. Un părinte din SUA și-a filmat amuzat fetița de 2 ani înjurând și clipul a fost preluat și a devenit viral pe internet. Când a mers la grădiniță prima dată, a avut surpriza să fie imediat marginalizată de copii și părinții acestora, care se temeau că obiceiurile ei îi vor influența negativ.
În alte țări, postarea unui video sau a unei poze care li s-a părut părinților amuzantă, a devenit probă în cazuri de abuz și decădere din drepturile părintești, autoritățile de protecție a minorilor nefiind deloc amuzate. Ca aceasta de exemplu.
În concluzie, dragi părinți, păstrați cât mai mult intimitatea și viața familiei dvs departe de rețelele de socializare și triați cu atenție ceea ce postați online.