Cei mai mulți părinți caută să își îndrume copilul să practice un sport încă de când acesta este foarte mic. La vârste fragede, cei mai mulți sunt încântați de ideea de a face un sport pentru că îl văd ca pe o nou mijloc de distracție, mai ales că în această etapă nu există nici presiune, nici competiție pentru el. Beneficiile sportului asupra sănătății sunt cunoscute.
Activitatea fizică este recomandată la orice vârstă și, atunci când este făcută constant, aduce doar efecte benefice în viețile noastre. Sportul are foarte multe beneficii și ajută enorm și la dezvolatarea copilului din punct de vedere psihic, de aceea părinților li se recomandă să își înscrie copiii la un sport de la vârste cât mai mici.
Efecte benefice asupra sănătății fizice
Copiii care fac sport nu își dezvoltă doar o condiție fizică excelentă ci prezintă și un risc mai mic de a avea probleme de sănătate grave precum tensiune arterială, obezitate, afecțiuni la inimă, diabet etc. Este ideal ca un copil să facă o oră de activitate fizică în fiecare zi. Studiile și cercetările făcute de-a lungul timpului au concluzionat că cei care au făcut sport în copilărie nu au fost mai târziu tentați să fumeze sau să consume droguri, ori alcool.
Îmbunătățește starea de spirit și sănătatea psihică
Copii care fac sport se bucură de efectele pozitive ale acestuia asupra sănătații lor psihice. Activitatea fizică stimulează eliberarea endorfinelor din creier, un element chimic care îmbunătățeste starea de spirit și previne depresia.
Crește încrederea de sine
Studiile au arătat că micuții care practică un sport au mai multă încredere în ei. De asemenea, fetițele care fac sport de când sunt mici vor deveni niște tinere extrem de încrezătoare în calitățile lor și vor avea, de asemenea, un corp armonios spre deosebire de cele care nu au practicat niciun sport.
Dezvoltă capacitatea de a socializa mai ușor
Copii care fac sport iau note mai mari la școală și au capacitatea de a socializa mai ușor. Practicarea unui sport le oferă posibilitatea de a lega prietenii cu alți copii de vârsta lor, îi ajută să învețe, să urmeze niște reguli, să fie disciplinați și să nu intre în conflicte. Interacțiunea socială pe care o experimentează atunci când practică un sport îmbunătățește starea de spirit și sănătatea psihică.
Tineți cont că e foarte important ca micuțului să îi facă plăcere să practice sportul respectiv. Dacă observați că pentru cel mic devine un chin să meargă la orele de sport pe care le face, cel mai bine e să renunțați la timp și să nu îl obligați să meargă. Practicarea cu forța a unui sport care nu îi place, care îl face să se teamă sau la care simte că nu poate obține rezultate, îl poate afecta pe termen lung. De exemplu, înotul a avut mereu căutare în rândul părinților, însa este obligatoriu ca și copilului să îi placă acest sport. Imaginați-vă doar ce traume i-ar putea lăsa micuțului un astfel de sport, dacă are teamă de apă sau dacă, pur si simplu, nu îi place.