Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

3 Mituri despre mame și soții

3 Mituri despre mame și soții

Mitul # 1: Mama Ideală se sacrifică pe sine, își pune copiii pe primul loc, este mereu veselă și iubitoare

Noțiunea de „Mama Ideală” a fost întotdeauna în schimbare. Secolele trecute o mamă trebuia să stea doar acasă, consemnată pe viață la treburile gospodărești și creșterea copiilor, eventual implicată în muncile câmpului sau alte meșteșuguri pe lângă casă. Orice alt ideal sau aspirație a sa, trebuiau să fie ucise din fașă. În secolul al XX-lea, se vorbește însă despre o „mamă sufocantă” sau vinovată de „neglijență benignă”, comform sociologului Sharon Hays, în cartea Contradicții Culturale ale Mamei. Este momentul când femeia a primit acces liber la diverse locuri de muncă, dar asta fără să i se scadă din îndatoririle casnice. Societatea arăta cu degetul mamele care urmăreau o carieră, convinși că familia și copiii au de suferit, că le neglija. Rolul mamei culminează în secolul XXI cu ceea ce sociologii numesc idealul, „mamă intensivă”. Standardele nu au fost niciodată mai mari sau mai nerealiste și nu ne-am așteptat niciodată ca o mamă să facă așa de multe pe cont propriu, fără ajutor. Nu mai este o rușine să ai serviciu ca și femeie, dar îndatoririle casnice sunt îndatoriri fixe și… nu sunt puține. Echipamentele moderne iau un pic din greutatea muncii, dar rareori partenerul face lucruri care sunt considerate, prin tradiție (mai ales la români), treabă de femeie.

Citește și:   Test: Ce tip de personalitate are copilul tău

Viața rapidă, cu mii de sarcini și așteptări noi, face de fapt mamele să fie mai stresate, să fie cu greu vesele și iubitoare după 8-10h de serviciu, chiar dacă micuții lor sunt, neîndoielnic, pe primul loc în priorități. Pentru a funcționa optim și a nu claca la un moment dat, mamele care lucrează ar avea nevoie de suport din partea soțului, familiei lărgite sau a unor persoane sau instituții care să preia anumite responsabilități: centre After School, personal care face menajul etc.

Mitul # 2: Cu cât ești mai ocupată, cu atât mai bine

În vârtejul vieții de astăzi, multe dintre noi, femeile, credem că trebuie mereu să facem ceva. Când nu suntem ocupate cu copiii sau cu serviciul, găsim imediat un colț de măturat, niște haine de aranjat, ceva de cumpărat, orice. Ni se pare absurd cum unii bărbați pot să vină de la lucru și, după masă, doar se odihnesc, citesc un ziar, privesc la TV. Pe ei nu-i stresează dezordinea, faptul că frigiderul e gol, că cei mici au teme… etc. Noi suntem mereu în priză.

Epuizarea și creierii prăjiți a devenit aproape o onoare pentru noi. Ne odihnim doar când ne îmbolnăvim grav și nu avem încotro decât să stăm în pat.

Citește și:   5 secrete pentru a deveni o mamă mai răbdătoare

Neurologii spun că munca continuă ne afectează de fapt, ne transformă în niște roboți. Neuroștiința a constatat că creierul uman poate avea idei noi si judeca mai bine lucrurile atunci când suntem relaxați și luăm o pauză. Mai mult, creierele noastre au cicluri de atenție de 90 de minute, astfel încât munca ce este mai mult de atât e departe de a fi eficient.

Ideea că trebuie neaparat să fii ocupată, e mai mult de un mit la noi, e ceva cultural.

Mitul # 3: Activitățile de timp liber sunt o pierdere de timp

Acest mit e legat tot de obiceiul nostru de a fi mereu ocupate cu ceva. Eventual cădem în fața televizorului și adormim înainte de finalul filmului, ne bucurăm că sunt pauze de publicitate să mai alergăm în bucătărie sau să verificăm ce fac copiii…

Poate în concediu îndrăznim să ne răsfățăm undeva, desigur că împreună cu familia.

Dragi mămici, încercați să vă odihniți, să vă găsiți timp pentru un hobby, pentru o activitate care vă place, nu vă mai simțiți vinovate să mergeți la un coafor sau să cheltuiți pe o cremă bună… încă sunteți mame și soții ideale, GARANTAT!