Astăzi mulți părinți preferă să facă zilele de naștere ale celor mici la McDonalds ori alte locații care organizează și activități atrăgătoare pentru copii. Totuși aceste opțiuni nu sunt deloc ieftine și, de multe ori copiii au mai fost în același loc la zilele prietenilor, colegilor și te poți trezi cu mutrițe plictisite și remarci de genul: ”Aceleași jocuri, aceleași pagini de colorat…e la fel, mă plictisesc.”
Dacă decizi să le organizezi ziua de naștere acasă, nu te speria, poți crea ceva original ce nu au avut alți copii cu eforturi minime și materiale simple. Tortul și decorațiunile se pot cumpăra, dar pentru a-i implica pe copiii participanți, îți oferim mai jos câteva idei.
Jocuri:
1. Sparge baloanele– se pun mai multe baloane umflate pe podea, nu foarte mari. Copiii sunt împărțiți în două echipe (3 dacă sunt mai mulți). La start ei trebuie să-și trimită pe rând câte un reprezentant care să spargă un balon fără să folosească mâinile sau picioarele (pot folosi dinții, îl pot presa cu fundul, cu burta etc). Când reușește se întoarce în grup și un alt membru vine și sparge un balon. Câștigă echipa în care fiecare membru a reușit să spargă câte un balon, în timpul cel mai scurt. Atenție: pentru acest joc ai nevoie de același număr de baloane ca și numărul copiilor.
2. Mută bomboanele M&M- Se pune câte un pumn de bomboane M&M sau alte drajeuri mici în fața fiecărui copil. Li se dă câte un pai de plastic (pentru băuturi răcoritoare) și câte un pahar mic de unică folosință.
La start ei trebuie să mute bomboanele în pahar doar cu ajutorul paiului, trăgând aer prin el. Mâinile nu trebuie să atingă nimic de pe masă. Se cronometează un minut. Câștigă copilul care a reușit să pună cele mai multe bomboane în pahar ăntr-un timp dat.
3. Cea mai lungă sfoară- joc potrivit pentru petreceri care au ca temă prinți/ prințese. Povestește copiilor că un prinț vrea să ajungă la prințesa lui care este închisă într-un turn. Și că ei trebuie să îl ajute și să facă o ”sfoară” cât mai lungă. Se pregătesc înainte niște fire tăiate de câțiva cm (nu foarte egal), din bumbac sau ceva mai plinuț, nu ață. Trebuie să fie 3-4 culori diferite, în funcție de câte echipe intenționezi să faci. Bucățile tăiate se amescecă bine și la start se dă fiecărei echipe câte un mănunchi de ațe. Spune fiecarei echipe ce culoare să fie sfoara lor. Ce e de altă culoare trebuie să nu folosească, să aleagă doar firele lor. Ei trebuie sa lege ațele una de alta și să le așeze jos. La finalul a 3 sau 5 minute se va măsura care sfoară este mai lungă.
4. Croitorul prințesei/ prințului – împarte copii tot pe echipe și dă fiecăreia ziare și foi de reviste colorate, foarfece de copii și scoci. La start trebuie să aleagă un copil dintre ei și să-i confecționeze din materialele date haine de prințesă/prinț. Încurajează-i să facă și accesorii ca sabie, coroană, pelerină etc.
Probabil e nevoie cam de jumătate de oră și e un joc mai bun pentru școlari și adolescenți. La final un juriu apreciază care este cel mai frumos costum. Se pot da și premii.
5. Șerifii- printează comoara de mai jos pe 2-3 coli A4 colorate (în funcție de câte echipe vrei să faci). Pune foile una peste alta și taie-le sub forma unui puzzle, 6-10 bucăți fiecare. Este important să fie tăiate exact la fel și același număr de bucăți. Înaine să vină copiii, ascunde bucățile prin camera în care va avea loc petrecerea, sau în curte dacă aveți și este frumos (sub scaune, mese, în locuri accesibile pentru cei mici). Copii se împart pe echipe. Spune-le că un hoț a furat o comoară și a ascuns-o împărțind-o în bucăți mai mici. La start ei, șerifii, trebuie să găsească bucățile de comoară și să le lipească împreună pe o coală A4, apoi să o coloreze. Trebuie să adune doar bucățile de culoarea lor, restul să le lase dacă le găsesc accidental. Câștigă echipa care reușește asta în cel mai scurt timp. La final li se pot da insigne de șerifi cumpărate din magazinele de jucării sau le poți confecționa chiar tu după modelul de mai jos, printate pe carton galben.
Model comoară
Model insignă șerif
6. Castelul din pahare- fiecarei echipe i se dau cate 10 pahare de acelasi fel (plastic, de unica folosință). Arată-le cum să facă un turn folosind toate aceste pahare, ca în imagine. În vârf se poate pune o papușă prințesă sau un prinț.
Este bine să se facă pe o măsuță sau alt suport orizontal tare. Se împart copiii pe echipe.
La start fiecare membru din echipă face acest castel apoi îl dărâmă pe masă.
Castelul trebuie să stea în picioare, dacă se dărâmă înainte de final, trebuie să o ia de la capăt.
Când toți membrii echipei au făcut castelul, echipa respectivă este declarată câștigătoare.
7.Colectează bomboanele- este un joc amuzant. Pe un platou mare se pune faină albă de grâu sau frișcă tare din spray. Pe deasupra se presară bomboane bomboane M&M sau sau niște chipsuri colorate ca să fie mai ușoare. La start fiecare copil trebuie să vină și să ia o bomboană de pe platou cu gura, fără să folosească mâinile sau alt obiect. Se vor murdări și se vor distra de minune. Dacă nu sunteți siguri că toți copiii/părinții lor vor fi de acord cu murdărirea, puteți pune și fructe care plutesc în apă într-un vas ca alternativă.
8. Mobilier din biscuiți– dacă aveți mai multe fetițe invitate, acest joc este perfect. Dă-le mai multe tipuri de biscuiți tari (rotunzi, pătrați, mai mici, mai mari) și scobitori.
Fiecare echipă trebuie să confecționeze mobilier pentru păpuși din aceste două elemente. Copiii pot să facă și personal. Se pot folosi și păpuși mici sau figurine, în acest fel putând verifica dacă mobilierul lor este durabil.
La final se pot da premii pentru ”Cea mai reușită mobilă”, ”Cea mai ingenioasă”, ”Cea mai caraghiasă” etc
9. Cursa cu baloane- dacă ai un spațiu puțin mai mare umflă baloane și trage două linii de plecare și sosire.
Copiii trebuie să alerge ținând câte un balon între picioare și mâinile la ceafă. Dacă balonul cade sau se sparge, se întorc la start.
Se pot întrece și câte 4-5 deodată, pe vârste, dacă nu este deajuns loc. Câștigă, evident, cei care ajung primii la start cu balonul întreg. Se poate juca și afară.
10. Cea mai tare mașină- pentru băieți va fi foarte educativ și distractiv. Împarte-i în echipe mici de 5-6 copii și dă-le cutii mai mari și mai mici de carton, foartece, scoci, 4 farfurii de plastic si câteva coli de diverse culori.
Copii trebuie să construiască din acestea o mașină originală în care să încapă toți membrii echipei. După jumătate de oră se premiază cele mai reușite.