Ai trecut de perioada mai grea a nașterii și acum timp de 6-8 saptamâni trebuie să te axezi pe recuperarea postpartum care include în egală măsură schimbări fizice și emoționale.
Mai ales dacă ești la prima sarcină, poate ai multe întrebări despre ce poți face în această perioadă sau cum să le faci în siguranță.
Iată răspunsurile la câteva posibile întrebări:
- La cât timp după naștere pot să fac baie? Cei mai învârstă din familie îți vor spune probabil să aștepți câteva zile sau săptămâni, baia fiind văzută ca un pericol pentru lăuze. Centrul de obstretică și ginecologie Women’s Care din Statele Unite afirmă însă că poți face duș sau chiar baie în cadă imediat după naștere, fără restricții, o baie caldă ajutând refacerea și relaxarea țesuturilor abdomenului, prevenind infecțiile și calmând eventualii hemoroizi. Doar în cazul nașterii prin cezariană, trebuie să aștepți aproximativ o săptămână până la vindecarea tăieturii.
- La ce distanță de la naștere pot folosi toaleta? Multe proaspete mămici se tem că urinarea sau mersul cu scaunul imediat după naștere vor afecta cusăturile sau vor produce infecții. Acest lucru este susținut și de o posibilă senzație de durere sau usturime la defecare, câteva zile după naștere. Specialiștii nu pun restricții și nu consideră folosirea toaletei un pericol. National Health Service din Marea Britanie atenționează însă să se evite constipația în zilele care preced nașterea: beți multe lichide, mâncați alimente bogate în fibre, fructe și legume proaspete, produse din cereale integrale.
- Când pot începe să mă mulg după naștere? Medicii recomandă ca în primele 6 săptămâni să hrăniți bebelușii exclusiv la piept dacă nu există alte probleme (prematuri, refuză să sugă). Alăptarea directă stimulează producția de lapte matern și ajută pe cel mic să crească mai sănătos.
- Când pot urca scări? În special mămicile care au născut prin cezariană sunt sfătuite de medic să evite urcarea scărilor timp de 1-2 săptămâni până la refacere. După această perioadă puteți începe să urcați, la început zone cu scări puține și cu pauze pentru odihnă după câteva trepte.
- Când pot reîncepe exercițiile? Dacă ești o persoană activă sau vrei să scapi de kilogramele în plus acumulate în sarcină, poți introduce treptat exerciții fizice. Se recomandă să începi cu mișcări ușoare care să întărească mușchii pelvini și abdominali, prevenind astfel urinarea incontrolabilă. În caz de cezariană, sângerări excesive sau alte probleme la naștere, este mai bine să aștepți 5-6 săptămâni până la vindecarea totală.
- Când mă pot întoarce la lucru? Concediile de maternitate diferă de la țară la țară. Cu toate că pot fi de la 3 luni la 2 ani, proaspetele mămici vor vrea să se întoarcă probabil la treburile casnice, care sunt și mai multe acum cu un bebeluș. Practic după 6 săptămâni organismul lăuzei se reface, 8 în caz de naștere prin cezariană. În această periodă nu se recomandă eforturi mari, ridicarea de greutăți, sau activități prelungite ori extenuante. La slăbiciunea de după naștere se va adăuga oboseala nopților nedormite așa că mai bine cereți ajutorul soțului, rudelor sau altor persoane pentru treburile gospodărești în săptămânile imediat după naștere.
- Când pot avea relașii sexuale? Majoritatea medicilor recomandă să așteptați 6 săptămâni de la naștere. Pentru mai multe informații despre acest subiect citiți și articolul La cât timp după naștere pot să încep relațiile sexuale.