Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Un motiv pentru care ar trebui să scoți copilul cât mai mult afară

Un motiv pentru care ar trebui să scoți copilul cât mai mult afară

Da este primăvară, da, avem zile ca în august sau zile în care ne temem că se întoarce iarna. În unele zone ale țării plouă, știrile de la ora 16.00 ne sperie cu noile cazuri de îmbolnăviri de gripă iar la Sfatul Medicului se vorbește despre alergiile de primăvară… Dar toate acestea nu sunt motive plauzibile ca să ții copiii în casă.
Argumentul principal ca să îi scoți zilnic în natură, în curte sau măcar pe trotuarul din fața blocului trebuie să fie preocuparea pentru sănătatea lor.

Și iată câteva efecte pozitive ale contactului celor mici cu natura:

  • expunerea la lumina solară ajută la absorbția de vitamină D și prevenirea rahitismului- chiar dacă în mintea multor părinți rahitismul este o boală a copiilor flămânzi africani, aflați că specialiștii pun pe primele locuri ca și cauză a rahitismului, expunerea inadecvată la soare. Efectul acestei carențe este mineralizarea defectuoasă a oaselor lungi în perioada de formare și creștere a copilului și ca urmare oasele sunt mai moi și prezintă curburi anormale.
  • previne obezitatea și bolile cardio-vasculare – în natură copiii se pot mișca mai mult decât în casă, pot alerga, juca jocuri cu alți copii, merge pe bicicletă etc. Dacă această preocupare lipsește, mulți copii nu fac decât să stea pe un scaun sau pat în casă și să butoneze computerul sau tableta în timpul lor liber, crescând mult riscul de a acumula kilograme în plus și a ajunge la afecțiuni legate de greutatea în exces.
  • mișcarea tonifică mușchii, întărește rezistența, echilibrul, crește imunitatea copiilor
  • corectează comportamnetele antisociale – ieșind din casă sau din mediile în care au persoane cunoscute, îi ajută pe cei mici să ia contact cu diverse tipuri de caractere, cu situații de viață diferite. Vor trebui să învețe formulele de salut, de politețe, abilitățile de a se prezenta, a-și face prieteni noi, a purta civilizat o conversație. De asemenea, îi ajută pe copii să își facă prieteni, să câștige aptitudini de relaționare și comunicare cu cei de seama lor, îi va învăța mai repede despre simțul proprietății, altruism, încredere.
  • le dezvoltă curiozitatea și creativitatea – psihologii și specialiștii în creșterea și educația copiilor au observat că un copil scos mai des în natură va fi mai creativ, mai curios să afle, să descopere lucruri noi și mai inteligent. Condiția ar fi să evitați dădăceala când sunteți cu el afară (nu fugi, nu atinge, nu face asta..) și să îi lăsați să experimenteze alergatul, cățăratul, jocul în iarbă, în apă, în praf. De asemenea îi puteți ajuta neluând de acasă tableta sau jucării sofisticate când ieșiți ci eventual ceva care încurajează mișcarea (minge, coardă, trotinetă) ori chiar să îl încurajați să folosească drept jucării ceea ce găsește în natură.
  • mișcarea în natură revigorează, reîncarcă bateriile, previne epuizarea și depresia la copii și adolescenți, mai ales la cei aflați în perioada tezelor sau examenelor
Citește și:   Reguli de siguranță în parcurile acvatice