Tuberculoza pulmonara este o maladie infecto-contagioasa provocata de un microb denumit bacilul Koch care afecteaza cu precadere plamanii, dar care poate afecta si alte organe precum ganglionii, oasele, meningele sau rinichii.
Tuberculoza este una dintre cele mai vechi boli, ea fiind descoperita chiar si in mumiile egiptene. A fost dintodeauna o boala foarte periculoasa, de cele mai multe ori fatala. Descoperirea medicamentelor antituberculoase a fost un pas important in medicina, trasformand tuberculoza intr-o simpla boala infectioasa.
Bacilul Koch(un microorganism in forma de bastonas) a fost descoperit de abia in anul 1882, la data de 24 martie de catre medicul Robert Koch. Ca atare ziua de 24 martie a devenit Ziua Mondiala a Tuberculozei, zi in care au loc diferite activitati de popularizare a metodelor de prevenire a acestei boli.Cum se transmite
Sursa de bacili Koch este bolnavul care inca nu a inceput tratamentul. Acesta tuseste aruncand in aer bacili vii care pot fi inhalati de cei din jur. Inhalarea bacililor nu inseamna neaparat imbolnavirea cu tuberculoza. Intr-un organism sanatos bacilii sunt inconjurati de o bariera care ii impiedica sa se dezvolte. Dar atunci cand organismul devine slabit(oboseala, stress, cure de slabire, alte boli) aceasta bariera poate disparea. Astfel bacilul devine activ, se inmulteste si noul bolnav devine sursa de infectie pentru ceilalti.
Tuberculoza este o bomba cu efect intarziat, intervalul intre infectie si imbolonavire fiind imposibil de precizat.
Simptome sau cum se manifesta tuberculoza
-simpomul clasic este tusea care este persistenta(peste 3 saptamani), se accentueaza si este insotita de expectoratie(culoare neobisnuita sau care contine urme de sange).
Tusea poate fi insotita de :
– febra usoara
– inapetenta si scadere in greutate
– transpiratii nocturne
– dureri in piept la respiratie sau in timpul tusei
– dureri ale coloanei vertebrale sau ale principalelor articulatii
Diagnostic
In general bolnavul se prezinta la medic cu simptome gripale persistente. De obicei, i se recomanda un examen radiologic pulmonar care poate pune în evidenta modificari care pot fi date de tuberculoza.
Cea mai frecventa metoda de diagnostic TBC este testul cutanat. Acesta consta in inocularea intradermica a unei cantitati mici de tuberculina (substanta extrasa din cultura bacililor tuberculosi). Dupa 72 ore, o reactie pozitiva indica prezenta bacteriei. Uneori sunt necesare mai multe saptamani pentru ca testul sa indice prezenta bacteriei. Reactia pozitiva cutanata la tuberculina indica doar prezenta bacteriilor, care pot fi latente.
Diagnosticul este confirmat cu ajutorul culturii bacilului Koch din sputa.
Tuberculoza este declarata atunci cand testul cutanat este pozitiv, iar plamanii apar vizibili afectati la radiografie.
Tratament
Este recomandat ca tratamentul tuberculozei sa fie facut in spital. Se apreciaza ca bolnavul nu mai este practic contagios dupa primele 2-3 saptamani de tratament, dar avand in vedere ca de obicei in acest moment el inca expectoreaza sputa cu bacili, pacientii sunt mentinuti internati cel putin 1 luna.
Tratamentul tuberculozei este de lunga durata si se realizeaza cu doua sau mai multe antibiotice, pentru ca folosirea unui singur antibiotic ar duce la crearea imunitatii bacilului la antibioticul respectiv.
Prezinta 2 faze: de atac si de continuare. In faza de atac bolnavul primeste de obicei, in spital, 4 feluri de antibiotice simultan (izoniazida, rifampicina, pirazinamida, etambutol), pe care le ia in fiecare zi (sau cu pauza duminica – 6/7). Faza de atac dureaza 2 luni si la sfzrsitul ei ar trebui sa nu se mai gaseasca bacili in sputa. Faza de continuare dureaza inca 4-6 luni, bolnavul primind 2 feluri de medicamente (izoniazida si rifampicina) de 3 ori pe saptamana (3/7).
Prevenire
Exista 2 metode de prevenire a TBC-ului:
– evitarea transmiterii infectiei la alte persoane
– tratarea precoce a infectiei latente, inainte de progresia catre forma activa a bolii
Infectia cu TBC poate fi evitata prin imunizarea cu vaccinul BCG (bacilul Calmette-Guerin). Acest baccin este utilizat in numeroase tari pentru a preveni aparitia unor complicatii severe (meningita sau tuberculoza miliara) la persoanele cu risc crescut de infectare cu M. tuberculosis. Vaccinul antituberculos nu ofera o protectie absoluta (eficacitatea sa este de 20 – 60%) si nici permanenta.
Aproximativ 10% din persoanele vaccinate BCG la nastere prezinta o reactie pozitiva la testul cutanat tuberculinic, chiar daca nu sunt infectate cu bacilul tuberculos.
Evitarea transmiterii infectii la alte persoane
Intrucat bacilul Koch se transmite aproape in exclusivitate pe cale aeriana, o buna ventilatie diminueaza densitatea bacteriilor si va limita raspandirea lor. Aceasta masura este deosebit de utila in comunitatile cu numeroase surse de infectie: centrele pentru persoane fara adapost, inchisori, spitale, sali de asteptare. De asemenea, bacilii sunt rapid distrusi de razele ultraviolete.
Tuberculoza in Romania
Romania prezinta un risc mai ridicat de tuberculoza decat restul tarilor europene, anual aparand 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, adica aproximativ 30.000 de bolnavi in toata tara (media europeana: 30 la 100.000 de locuitori), categoria cea mai afectata fiind tinerii barbati.
Zilnic, in tara noastra se imbolnavesc aproximativ 70 de oameni si 7 mor de tuberculoza! Decesele apar daca tratamentul indicat de medic nu a fost urmat corespunzator sau a fost intrerupt inainte de vindecare!
5 comentarii