Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Sportivul din copilul tau

Sportivul din copilul tau

Ca adulti, intelegem necesitatea de a ramane activi fizic pe masura ce avansam in varsta. Nu numai ca ne mentine corpul sanatos si in conditii optime de functionare, dar studii recente au descoperit ca activitatea fizica poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv ulterior in viata.

In mod similar, activitatea fizica are un impact imens asupra sanatatii si dezvoltarii fizice a copiilor, dar si asupra sanatatii lor psihologice. Mai exact sportul poate avea un impact si mai mare in aceste conditii de crestere, imbunatatind in acelasi timp abilitatile sociale in acest proces.

Sportul ofera copiilor stimulentul perfect pentru a-i mentine activi in timp ce se distreaza si invata abilitati de viata valoroase. Mai jos regasim modalitatile prin care sportul poate ajuta copiii sa creasca fizic, mental si social.

Sanatate fizica Pentru o dezvoltare optima, copiii au nevoie de o dieta echilibrata, mult somn si o ora de sport in fiecare zi. Beneficiile fizice in acest sens pot avea urmatorul impact asupra copiilor:

    • Muschi, oase si articulatii mai puternice
    • Inima mai puternica
    • Grasime corporala controlata
    • Scaderea riscului de diabet tip 2
    • Imbunatatirea starii emotionale si mentale

Sanatate mentala Alaturi de multitudinea de beneficii fizice, beneficiile sanatatii mintale sunt la fel de impresionante. Cand suntem activi fizic corpul nostru elibereaza serotonina, ceea ce contribuie in mod direct la sentimentele noastre de bunastare. De altfel, s-a constatat ca exercitiile fizice pot ameliora stresul, depresia si anxietatea. Desi adesea trecute cu vederea, copiii experimenteaza aceste emotii la fel cum fac adultii, iar exercitiile fizice reprezinta o modalitate excelenta de a ajuta la combaterea acestor sentimente. Sportul creste probabilitatea copiilor de a ramane activi, permitandu-le sa doarma mai bine si sa le mentina psihicul si tonusul. Studii recente au descoperit ca nivelurile crescute de activitate fizica se reflecta direct in performanta scolara, in special in domeniile de matematica, citire si de memorare a informatiilor.

Citește și:   Hepatita A, mai frecventă la copii decât crezi

Abilitati sociale Sportul nu doar incurajeaza copiii sa fie mai activi fizic, dar ii ajuta sa deprinda abilitati valoroase si lectii de viata pe care le pot imbunatati sistematic odata cu trecerea timpului. Cresterea poate fi dificila, lasand multor tineri sentimentul de neadaptare, dar s-a demonstrat ca sportul ajuta la imbunatatirea stimei de sine, a personalitatii si a increderii in fortele proprii. Educatia fizica practicata zilnic ajuta foarte mult la mentinerea pozitiei sociale a copiilor. Aptitudinile individuale corelate cu cele colective sunt invatate si imbunatatite prin sport, ajutandu-i pe copii sa devina adulti de succes, dobandind in timp calitati importante, precum:

    • Lucrul in echipa
    • Corectitudine
    • Comunicare
    • Respect pentru ceilalti
    • Capacitatea de a respecta regulile
    • Independenta
    • Conducere

In fiecare copil se ascunde un talent, un har, un geniu, doar ca acesta trebuie descoperit, stimulat si sustinut in drumul sau catre performanta. Un sportiv de top nu a fost intotdeauna cel mai bun. A inceput activitatea inca din copilarie dobandind pe parcurs, prin munca si ambitie, calitati si valente ce l-au propulsat pe loc fruntas in ierarhii. Nu este obligatoriu sa initiem copilul spre o cariera sportiva, insa este vital sa il indrumam spre disciplina, spre a face miscare, exercitii fizice, fie ca alearga, ca pedaleaza pe bicicleta sau merge frecvent la lectii de inot.

Citește și:   Varicela si rubeola

S-a ajuns la concluzia ca nu este suficienta doar scoala pentru a educa intrutotul un copil, ci doar concomitent cu deprinderile sportive de respectare a unui program de somn, de masa si de antrenament.

Un adult, a carei viata sportiva a lipsit cu desavarsire si al carui grad de sedentarism ajunge la cel mai inalt nivel, cu greu mai poate fi orientat spre o viata sportiva, curata si disciplinata. Multe persoane cu probleme de greutate devin frustrate si refuza total contactul cu salile si parcurile de alergare. Asadar, putem invata din greselile noastre sau din greselile altora, avand responsabilitatea de a ne indruma copiii catre un stil de viata sanatos.

Astfel, sportul este o modalitate excelenta de a mentine copiii activi si ofera in mod clar o serie de beneficii importante si in viata extra sportiva. Educatia fizica nu doar ii ajuta pe copii in procesul lor de dezvoltare, ci le ofera abilitatile necesare pentru a avea succes ulterior in viata.