Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Riscurile și efectele percepției negative asupra propriului corp la adolescenți

Riscurile și efectele percepției negative asupra propriului corp la adolescenți

Începând cu perioada preadolescenței, copiii încep să se gândească tot mai mult la felul în care arată şi să se compare în permanență cu alţii.

Deşi de multe ori nu pare o problemă esenţială, o percepţie pozitivă asupra propriului corp este foarte importantă în primul rând pentru încrederea în sine.

Nu doar fetele pot fi afectate de felul în care arată, ci şi băieţii, cei drept, în mod diferit. De regulă, fetele îşi doresc să scape de cât mai multe kilograme şi să fie slabe, iar băieţii îşi doresc să fie înalţi, să dea jos kilogramele pe care le consideră în plus şi să aibă muşchi.

În această perioadă a transformărilor, toate aceste probleme ale adolescenţei trebuie gestionate cu atenţie, pentru că altfel se pot agrava şi pot deveni adevărate drame.

Percepţia pe care un copil o are faţă de felul în care arată este influenţată de mai mulţi factori: mediul familiar, abilităţi, atitudinea celor din jur, modă, cultură şi un rol definitoriu îl au media, social media şi publicitatea.

Odată ce se apropie de adolescenţă, copilul va căuta să intre în nişte tipare şi să arate la fel ca alţii, pe care îi consideră modele.

Care sunt riscurile atunci când copilul are o impresie proastă despre felul în care arată

Unii copii ajung să fie de-a dreptul nefericiţi din cauza felului în care arată. Copiii sunt predispuşi să îşi formeze o părere negativă şi nesănătoasă despre corpul lor dacă:

  • Simt presiune din partea familiei, se raportează la nişte standarde de frumuseţe promovate în media.
  • Atunci când membrii familei îi şicanează pentru felul în care arată.
  • Când au anumite trăsături care îi fac să fie diferiţi de ceilalţi: de exemplu, atunci când formele nu se încadrează în cele ideale, promovate de media.
  • Atunci când caută în permanență perfecţiunea.
  • Când se uită la ei din exterior şi îşi fac griji de felul în care alţii îi percep.
  • Când au probleme de încredere în propria persoană.
  • Depresia poate fi o altă cauză.
  • Apartenenţa la un grup cum ar fi o echipă sportivă, unde se impun reguli de greutate şi de imagine, sau chiar când sunt în cercul apropiat de prieteni.
Citește și:   În vara asta lasă-i să se murdărească

Efectele unei percepţii negative asupra propriului corp

Imaginea negativă asupra imaginii este legată direct de încrederea scăzută în propria persoană, care poate determina stări negative şi schimbătoare. Lipsa încrederii în sine şi o imagine negativă despre felul în care arată sunt factori majori de risc pentru că pot duce, în cazul adolescenţilor, la apariţia tulburărilor alimentare, în cazul dietelor drastice şi la probleme de sănătate grave, precum depresia.

Temerile adolescenţilor legate de felul în care arată: semne importante

Este normal pentru un tânăr să fie preocupat de imaginea sa şi să îşi dorească să arate cât mai bine. Atunci când însă se preocupă excesiv de mult de corpul lor, pot ajunge la stări de anxietate şi stres.

Există câteva semne, care ar trebui să te pună pe gânduri şi să ai o discuţie cu copilul tău, dacă le observi:

  • Nu e niciodată mulţumit de felul în care arată. S-ar putea să îl auzi spunând chiar că este urât.
  • Se compară mereu cu alţii.
  • Refuză să iasă din casă din cauza că nu arată aşa cum și-ar dori.
  • Nu se implică în activităţi şi nu socializează din cauză că nu îi place corpul său.
  • Are obsesia kilogramelor.
  • Se simte vinovat când mănâncă.
Citește și:   Beneficiile cursurilor de dans pentru copii

Cum îl poţi ajuta

În primul rând este nevoie să ai o discuţie serioasă pe această tema cu adolescentul tău. Apoi evitaţi în familie să mai faceţi comenatarii sau glume legate de felul în care arată, de kilogramele lui sau de alte detalii pe care copilul le-ar percepe greşit.

Şi nu în ultimul rând, fii un model pentru el şi demostrează-i că este important să te respecţi pe tine îngrijindu-te de felul în care arăţi, dar nu trebuie să scapi niciodată din vedere şi alte lucruri importante cum ar fi simţul umorului, empatia, dorinţa de a reuşi, ambiţia, determinarea.