Lipsa de mișcare și viața sedentară sunt printre cele mai des nominalizate cauze ale îmbolnăvirilor, atât la copii, cât și la adulți. Vacanța și concediul pot fi o oportunitate să îți implici familia în mai multe activități în aer liber.
Nu te baza pe faptul că cei mici ies afară sau merg la prieteni și cu siguranță consumă ceva energie. Mă uit uneori la locul de joacă de sub balconul meu, care odată era neîncăpător pentru copiii care băteau mingea, săreau coarda sau jucau rațele și vânătorii până noaptea târziu. Acum e aproape gol și văd grupuri doar în zona băncilor de acolo, majoritatea stau aplecați asupra unui telefon cu jocuri sau mai știu eu ce alte aplicații. Iar când colegii veneau la fiul meu, sfârșeau jucându-se ore întregi curse pe consolă.
Dincolo de faptul că ar trebui să interzici telefonul sau tableta când copilul merge afară la joacă, iată câteva idei de activități pe care le-ai putea face cu copiii sau întreaga familie:
- mergeți la înot – nu e nevoie să ajungeți la mare pentru asta. Mai în toate orașele există bazine de înot sau o bază de agrement unde se poate practica asta. Majoritatea copiilor iubesc bălăceala, mai ales în zilele caniculare. Poți amenaja o mică piscină și în curte sau o bătaie ori jocuri cu apă.
- ieșiți în parc sau pe traseele amenajate cu bicicletele – mersul pe bicicletă implică mult efort, a mai multor grupe de mușchi, previne obezitatea, îmbunătățește respirația și circulația.
- petreceți un weekend în natură – am observat că activitățile preferate ale românilor care ies la iarbă verde sau într-un camping cu cortul sunt consumul de mici și bere și tolănitul la umbră, eventual jucatul de cărți sau remi pe o pătură. Foarte puțină mișcare. Obiceiurile astea le transmitem și celor mici. Fă din aceste ieșiri o oportunitate sănătoasă: organizează cu ei un fotbal, volei, aruncarea unei farfurii zburătoare, faceți mici excursii pe traseele din jur sau pur și simplu în natură. Inițiază mici concursuri în care să-i implici pe copii: cine găsește cele mai multe pietre rotunde, cine aduce cea mai lungă frunză, cine construiește cel mai înalt turn din pietre/ nisip etc. Ascunde mici mesaje în vegetația din jur și implică-ți familia într-o cursă de căutare a comorii. Luați cu voi mingi, palete, cercuri și mai puțin jocuri de masă care nu implică mișcare. Evident, lăsați acasă telefoanele și tabletele.
- participați la un cules de zmeură, mure, cătină, struguri sau alte fructe din livadă sau prin pădure. Învață-i lucruri utile despre plantele medicinale și culegeți împreună pentru ceai.
- implicați-i pe cei mici într-o treabă în curte – tăiat iarba, plivit straturile de flori, udat grădina, mici reparații etc.
- mergeți la grădina zoologică, botanică la un parc de distracție sau la alte activități și evenimente în aer liber din zonă. Evitați mall-urile sau locurile care vor încuraja excesul de mâncare nesănătoasă și nu mișcarea.
- când cumperi copiilor jocuri sau jucării, ia-le ceva ce încurajează mișcarea și timpul petrecut afară cu alți prieteni; montează un coș de volei în curte, un leagăn, un perete de cățărat.