Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Nu există ”gras și sănătos”

Nu există ”gras și sănătos”

”Copilul meu s-a născut cu greutate normală dar a tot pus în greutate. Acum la un an și 6 luni are 18kg, abia se mișcă. A supt până acum o lună, i-am început diversificarea la 6 luni și a mâncat fără probleme, nu l-am oprit de la nimic. Nu m-am îngrijorat prea tare de greutatea lui până acum 3 luni când nu a mai vrut să meargă, stătea doar jos, regres total pe mai multe planuri. L-am dus la medic, m-am gândit să nu fie bolnav. Mi-a spus doctorița că e obez și că deja inima și plămânii lui nu mai sună cum trebuie, că e semn clar de oboseală și îi trebuie un regim serios și tratament. Vestea asta m-a lovit ca un trăsnet, mie toți cunoscuții și toate rudele îmi spuneau că am un copil frumos, că dacă e gras înseamnă că e bine, e sănătos. Nu vă mai luați după gura lumii, mămici, că uite ce s-a întâmplat băiatului meu. Și vă garantez că e grozav de greu să îi impun acum regim dar da, puteam să controlez puțin cantitățile și ce mânca să nu ajungă așa.”
postare preluată de pe Blogul unei mămici de pitici

Citește și:   Cum îi dezvolți bune obiceiuri legate de igienă

Ideea este că, da, la noi în țară se vehiculează ideea că bebelușii trebuie să fie grăsuni, că trebuie să li se dea să mănânce orice, fără nici o restricție și că slab poate să însemne că nu e sănătos. Din păcate nu există obezitate sănătoasă, indiferent de vârsta copiilor. Medicii recomandă să urmărim, ca părinți, graficele de creștere pentru a observa din timp diferențele și a ne adresa problemelor înainte să fie prea târziu.

La cei foarte mici, ca bebelușul despre care ne povestește mămica de mai sus, poate să le fie afectată întreaga dezvoltare pe lângă sănătate: merg târziu sau deloc, nu se mai joacă, interacțiunea lor cu alți copii sau cu adulți scade, lipsa de stimulare duce, de asemenea, la întârzieri mentale.

Copiii care au obezitate au mai multe șanse de a avea: hipertensiune arterială și colesterol ridicat, care sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Risc crescut de toleranță la glucoză, rezistență la insulină și diabet de tip 2. Probleme de respirație, cum ar fi astmul și apneea de somn. spune d-na Pediatru Irina Stanciu

Cauzele obezității la bebeluși

Specialiștii au observat că greutatea mare a copilului la naștere și faptul că mama a avut diabet pe perioada sarcinii sunt factori care pot favoriza obezitatea la bebeluși
Când copilul nu este alăptat ci hrănit doar cu lapte praf, poate să atingă o greutate mai mare decât la bebelușii alăptați exclusiv
Diversificarea prea timpurie și introducerea unor alimente cu indice glicemic mare la vârste foarte mici, pot de asemenea să producă obezitate
Lipsa de mișcare și stimulare a bebelușilor
Obezitatea părinților și obiceiurile alimentare nesănătoase ale familiilor micuților, pot crește mult riscul ca și copilul să ajungă obez în copilărie sau mai târziu ca și adolescent ori adult.
Uneori obezitatea la bebeluși poate fi un semn al anumitor afecțiuni și trebuie investigată