Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Miraculoasa urzică ….

Miraculoasa urzică ….

Se simte din ce în ce mai mult miros de primăvară. Pe tarabele din pieţe au început să apară bucheţele mici de urzici cu frunzuliţe verzi-roşietice. Mulţi trecem mai departe fără să ne uitam, fără să ne gândim că ignorăm un strop de sănătate.

Urzica este cunoscută ca plantă vindecătoare încă din cele mai vechi timpuri. Bătrânii spun ca este bine să bei „zeamă” de urzici pentru „curăţirea” sângelui. Probabil că se refereau la ceea ce azi numim detoxifierea organismului. Tot de la bunici ştim că primăvara ne îmbolnăvim mai uşor pentru că „sângele este mai subţire”. Este o posibilă referire la faptul că iarna consumăm mai puţine legume şi fructe, aducătoare de vitamine şi săruri minerale, iar cele pe care le introducem în alimentaţie în timpul iernii nu au calitatea celor consumate vara.

Urzica (urtica dioica) creşte incepând de la câmpie şi până în zonele submontane. Are rădăcini adânc înfipte în pământ iar seminţele ei se răspândesc foarte uşor, de aceea planta poate fi întâlnută la tot pasul. Conţine 20% săruri minerale, mai ales fier, magneziu, potasiu, calciu, nitraţi, dar şi vitaminele A,B2, C, K.

Citește și:   Reguli de siguranță în parcurile acvatice

Urzica este nelipsită în curele de detoxifiere şi vitaminizare. Dar ea este utilizată în tratarea multor altor boli: reumatismul, durerile de gât, bronşite, diferite infecţii, anemii,probleme hepatice, alergii. Reduce riscul apariţiilor hemoragiilor si îmbunătăţeşte circualţia sângelui. Lista efectelor pozitive produse de această plantă este impresionantă.

Se foloseşte preparată sub diverse forme: infuzie, suc, tinctură, ceai. În farmacii se găsesc numeroase produse având ca punct de plecare această plantă.
Urzica este folosită şi în cosmetică, fiind recomandată pentru tratarea tenului şi părului gras.

In cazul unui ten gras se clăteşte faţa cu o infuzie preparată dintr-o lingură de urzici uscate la 250 ml de apă. Se fierb, se lasă să stea 10 minute, apoi se strecoară. Se curăţă bine faţa şi gâtul cu un tifon înmuiat în infuzie

Pentru părul gras – se recomandă spălarea şi clătirea cu „apă de urzici“: se pun doua mâini de rădăcină de urzică în doi litri de apă rece. Se lasă să stea 10 ore, apoi se dă un clocot, iar după 10 minute se strecoara. Sau 4 linguri de frunze de urzică uscată, două căni de apă şi o cană de oţet se fierb timp de câteva minute. După ce se răceşte la o temperatură suportabilă se clăteşte părul cu această soluţie.

Citește și:   Ce este rujeola

Pentru unghii – se bea o cană de ceai pe zi (preparat din două linguriţe de frunze) pentru întărirea şi hrănirea unghiilor.

Datorită conţinutului bogat în săruri minerale şi vitamine, urzica este un excelent adaos in alimentatie. Poate fi folosita si ca ingredient de baza in pilaf sau ciorbe ori ca si condimente in alte feluri de hrana (se asociaza bine cu cimbrul si busuiocul).

Este recomandat sa fie adaugata mai ales in hrana copiilor, convalescentilor, persoanelor supuse la eforturi mari. Deoarece copiii, în general, acceptă mai greu urzica sub formă de ceai, tinctură etc., cel mai bine este să fie consumată ca aliment.

În alimentaţie se folosesc numai plantele foarte tinere. Se culeg primăvara, devreme. Urzicile de primăvară sunt cele mai bune, din toate punctele de vedere.

O cură de urzici are ca efect îmbunătăţirea stării generale de sănătate a organismului.