Cu toții ne dorim să ne protejăm copiii de îmbolnăviri, accidente și alte lucruri rele. Ei bine, nu putem controla chiar totul în viața lor, dar cu siguranță putem hotărâ cât sunt mici ce mănâncă, ce au voie să consume și ce nu.
Alimentele duc la creșterea imunității nu printr-o substanță anume ci prin mai multe vitamine și minerale din compoziția lor, fiecare contribuind la fortificarea sistemului de apărare al organismului. Sunt importante mai ales cele care au conținut ridicat de fier, vitamina A, C, K, vitamine din complexul B, magneziu, calciu, sodium, potasiu, antioxidanți omega 3, minerale, fibre sănătoase.
Iată care sunt super-alimentele utile pentru a crește imunitatea copiilor în aceste vremuri pline de pericole:
Fructe:
- mere
- portocale
- grefe
- pere
- rodii
- afine
- goji
- mure
- căpșuni
- nuci
- migdale
- pepene
- banane
- kiwi
- avocado
- smochine
- cătină
- măceșe
Legume și vredețuri:
- varză
- varză de Brussel
- broccoli
- conopidă
- bostan plăcintar
- vinete
- asparagus
- morcovi
- cartofi dulci
- sfeclă roșie
- fasole (în special cele colorate)
- linte
- bob
- alge
- spanac
- salată verde
- pătrunjel
Carne și lactate:
- pește: sardine, macrou, somon
- pui
- carne de porc fără grăsime
- lapte și iaurt degresat, chefir, sana
Cereale
- sunt sănătoase cele integrale- conțin fibre, proteine, vitamine din grupul B, minerale, antioxidanți și alți nutrienți care oferă beneficii excepționale pentru sănătate. Încorporarea cerealelor integrale în dieta copiilor le va consolida sistemul imunitar și va reduce riscurile de a dezvolta mai multe condiții de sănătate de temut de la diabet la forme de cancer. Poți folosi pâine și alte produse din făină integrală sau încorpora în meniurile zilei orez brun, ovăz, quinoa, soia. Atenție la variantele modificate genetic, este bine să alegi pe cât posibil variante ecologice.
Condimente/ semințe:
- usturoi
- ghimbir
- hrean
- ardei iute
- turmeric
- semințe de susan
- semințe de in
- oțet de mere
- ulei de măsline extravirgin
- ulei de cocos
- miere naturală
Pentru a menține cel mai bine calitățile acestora se recomandă folosirea lor proaspătă, crude (la categoriile la care este posibil), în salate, sucuri, smoothie dar și gătite la aburi ori fierte și nu prăjite.
Chiar dacă sunt puțin mai scumpe, investește în produse de țară sau în cele ecologice. Optează pentru cele degresate, în carnea macră, mușchi pentru ei. Evită preparatele în alimentația copiilor, conservele, mâncarea fast-food, sucurile acidulate, dulciurile, aportul mare de sare și produsele de panificație cu făină albă.