Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să previi afecțiunile de coloană vertebrală la copii

Cum să previi afecțiunile de coloană vertebrală la copii

Medicii atenționează că foarte multe probleme ale coloanei vertebrale la copii nu se datorează unor afecțiuni sau defecte din naștere ci unei poziții necorespunzătoare a corpului lor atunci când fac diverse activități. Sistemul lor osos este încă în formare, mușchii nu sunt foarte bine dezvoltați și atunci apar deformări ale coloanei.

”Un viciu de poziție poate să decurgă evolutiv în timp spre o deformare a coloanei, dar poziția poate fi corectată și redresată către un spate drept în timpul activităților copiilor și mersului acestora, chiar de către părinți acasă.” Dr Marin Georgescu

Există trei tipuri majore de modificări patologice ale coloanei vetrebrale:

  1. Scolioza- deviere în formă de S sau C a coloanei. Apare la mijlocul spatelui sau în partea de jos a spatelui. Dacă progresează, apar și modificări ale cutiei toracice și vertebrelor.
  2. Cifoza- coloana se deformează pe verticală formând o cocoașă aproape de ceafă.
  3. Lordoza- este o postură anormală a coloanei vetebrale în zona de jos, dorso-lombară.

Fiecare dintre aceste modificări pot afecta copilul psihologic, pot face mai grea integrarea și socializarea lor, le pot afecta stima și imaginea de sine dar pot fi nocive și pentru sănătatea organismului conducând în timp la probleme ale organelor interne, probleme respiratorii, cardiace, etc.

Este important de știut că toate aceste afecțiuni ale coloanei vertebrale pot fi prevenite dar și corectate din timp dacă apar, prin corectarea pozițiilor incorecte ale copilului chiar acasă, de către părinți.

Cum să previi aceste afecțiuni:

  • Supraveghează postura copilului atunci când face anumite activități ca : teme, lucru la calculator, joacă, stat la TV sau la masă, etc . Spatele trebuie să fie drept, nu curbat, cu umerii poziționați la același nivel nu aplecați în față, pieptul nu trebuie sprijinit de marginea mesei; distanța față de ochi și caiet sau ochi- computer trebuie să fie de 30-35 cm.
Citește și:   Cătina, depozitul vitaminelor

  • Corectează pozițiile vicioase când copilul stă așezat– de exemplu dacă îl vezi sprijinit pe masă într-un cot ceea ce înclină corpul într-o parte, cu un picior sub el sau un genunchi îndoit la piept
  • Cumpără un mobilier pentru camera copilului care să îl ajute să-și mențină o poziție corectă a spatelui: Înălţimea biroului sau mesei la care își face temele trebuie să fie cu 20.5 cm mai mare faţă de şezutul scaunului, pentru ca scaunul împreună cu biroul să asigure postura corecta a copilului. Unghiul format din flexarea genunchilor trebuie să fie de 90 de grade, acesta este criteriul principal după care ne dăm seama că scaunul îi asigură confortul necesar copilului, în timpul desfăşurării activităţilor de la birou sau masă. “Scaunul trebuie să fie ajustabil astfel încât copilul să poată să ţina toată talpa pe podea, contactul cu podeau realizându-se pe aceeaşi linie cu genunchii (nu anterior, nu posterior). De asemenea, partea de şezut a scaunului trebuie să fie uşor înclinată în faţă ajutând la menţinerea literei S a coloanei vertebrale”, spune kinetoterapeutul Claudia Chivu.
  • Ghiozdan corespunzător pentru școlari– este bine să achiziționezi pentru ei un ghiozdan care se poate purta în spate, sprijinit pe ambii umeri sau unul cu roți și nu unul care se ține în mână sau pe un umăr, acestea putând deforma curbura coloanei la copii. De asemenea ai grijă să nu fie prea încărcat, aceasta fiind iarăși o cauză a problemelor de coloană
  • Corectează problemele de vedere ale copilului – dacă observi că cel mic se apleacă foarte mult spre carte sau caiet și nu renunță la acest obicei oricât îl corectezi, e timpul să îl duci la un control oftalmologic. O problemă de vedere poate să-i modifice și postura iar tratarea la timp a acesteia va preveni alte neajunsuri.
  • Nu permite încălțămintea neadecvată vârstei- ai o adolescentă, la 10-12 ani deja dorește tocuri la pantofi. Totuși până la 16-18 ani, copiii sunt încă în creștere, sistemul osos nu este complet dezvoltat și tocurile pot deforma ușor mersul, postura și coloana acestora. Tu ca și părinte trebuie să te asiguri că aceste dorințe sunt amânate cât mai mult iar purtarea tocurilor înainte de 16 ani va fi ceva ocazional, poate doar la evenimente și nu zilnică.
  • Identifică la timp eventualele deformări ale coloanei- nu ești medic dar poți să observi acasă câteva semne că ceva nu este în regulă, pentru a putea apela la specialist: când îi faci baie copilului sau îl ajuți să se îmbrace, urmărește-i linia coloanei cu privirea sau atingând-o ușor cu degetele, de la ceafă până jos. Dacă observi că un umăr, coastele dintr-o parte sau un șold apar mai accentuate sau mai înalte ca poziție decât celelalte, capul lui nu este poziționat central sau are un început de cocoașă, trebuie să îl duci la un medic. El poate confirma  sau nu afecțiunea și îți poate da sfaturi prețioase despre cum se poate trata la timp.