Cătina, sau cătina albă cum i se mai spune, este un arbust foarte ramificat şi spinos, care creşte la noi în ţară începând de la litoralul Mării Negre până în regiunile muntoase. Datorită numeroaselor întrebuintări în industria farmaceutică s-a trecut la înfiinţarea culturilor de cătină.
Pe ramurile arbustului se observă prezenţa a numeroase frunze de culoare verde-cenuşie pe faţă si albicioase argintii pe spate precum şi ţepi, care îngreunează recoltarea fructelor. Fructele sunt de culoare verde la început si devin galbene-portocalii după coacere.
Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute înca din antichitate.Chinezii, specialişti în utilizarea plantelor medicinale, o recomandau în tratamentul bolilor digestive. Astronauţii ruşi au folosit uleiul de cătină pentru a se proteja de radiaţia solară.
De la cătină se întrebuinţează în primul rând fructele coapte, atât în stare proaspătă, cât şi uscate. Din fructele în stare proaspătă, prin stoarcere se obţine un suc, acru la gust, dar cu o aromă specifică, plăcută. Prin prelucarea fructelor in industria alimentara se mai obtin şi alte produse foarte apreciate, cum ar fi nectar, sirop, gem, jeleu, dulceturi, peltea, lichioruri, diverse bauturi alcoolice.Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat măcesul si de 10 ori mai mult decât citricele. În fructele coapte conţinutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F.
Pentru diverse preparate se folosesc mugurii, frunzele şi chiar scoarţa.
Foarte valoros este uleiul obţinut din fructul de cătină. Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice. De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Rezultate foarte bune s-au obtinut şi în tratarea afectiunilor oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si gingivitele. Prin prelucrare in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei. Mugurii de catina au efect afrodisiac.
Deoarece conţine o mare cantitate de vitamina C, sucul de cătină, administrat copiilor, îi fereşte de răceli şi gripă, le creşte rezistenţa organismului.
Aşadar, dacă ieşiţi la iarbă verde şi întâlniţi acest arbust, nu ezitaşi să-i culegeţi fructele (dacă sunt coapte). Sucul se prepară foarte uşor. Cel mai bine este să-l consumaţi proaspăt, eventual cu un adaos de miere deoarece este acru. Efectele sunt cu adevărat miraculoase.
CATINA ALBA favorizeaza cresterea imunitatii organismului si refacerea globulelor rosii. Preparat: 2 linguri fructe de catina, 2 limguri miere de albine. Se strivesc fructele de catina in miere,pentru a nu oxida. Se adauga apa dupa gust. Se administreaza 2 cani pe zi,pana la ora 17.
Catina alba este cea mai dotata planta medicinala! In prezent de la catina se obtin urmatoarele produse: siropuri,sucuri,gemuri,dulceturi,ulei,vinuri,otet din fructe de catina,ciaiuri din frunze,flori,fructe,muguri,scoarta. Intreaga planta este medicinala, insa partea cu cele mai multe substante active este fructul.
Fructele de catina contin vitamine liposolubile (A,E,D,F,) instabile in miediu acid, cat si vitamine higrosolubile (C,K,PP,si intregul complex B1…B12) instabile in mediu alcalin. Convetuirea in fruct a acestor doua tipur de vitamine la un pH 2-3 apare ca un paradox.
Studiind fenomenul, cercetatorii au descoperit existenta unor membrane unidirectionale care, atat cat nu sunt distruse pot pastra vitaminele. Asa se poate intelege de ce preparatele din fructe de catina (gemuri,sucuri,etc.) nu sunt atat de bogate in vitamine precum fructul.
Cel mai bun preparat si conservant pentru fructele de catina este mierea de albine. Pentru cresterea eficientii acestui produs, din catina cu miere de albine, se pot adauga polen,pastura,propolis,sau conservarea fructelor de catina in miere propolizata cu extract moale de propolis.
Doritorii pot comanda fructe de catina consevate in miere de albine,polen,pastura,propolis, la tel.0723 360 159, sau Mail utaburceadum@yahoo.com