1 din 2 copii români e supraponderal iar 1 din 4 obez
În ultimii ani statisticele vorbesc despre cifre înspăimântătoare privind obezitatea infantilă din țara noastră: că 1 din 2 copii ar fi supraponderal iar 1 din 4 obez.
Unii specialiști consideră aceste date exagerate, dar e de ajuns să ieși puțin pe stradă sau să mergi în preajma școlilor la terminarea orelor, ca să vezi că există cu siguranță un sâmbure de adevăr în ele.
Ca și cauze principale, sunt enumerate: alimentația necorespunzătoare, lipsa de mișcare și de activități sportive, viața sedentară, în principal dependentă de ecrane, somnul insuficient, stresul și neglijarea, greșeli de educație parentală, anumite boli sau medicamente.
Cazuri ca al acestor frați care depășesc împreună 300kg au devenit, din păcate, populare la noi și consecințele sunt devastatoare atât pentru evoluția fizică a copiilor, cât și socială, psihologică, etc.
Cum să previi ca obezitatea la copilul tău:
- Un studiu recent condus de M.F. Rolland Cachera de la INSERM demonstreză că acei copii care înaintea vârstei de doi ani au ingerat prea multe proteine şi prea puţine lipide prezintă cea mai accentuată obezitate. De aceea, în primii ani de viaţă se recomandă un consum preponderent de lipide, nu de proteine. Pentru că laptele de mamă sau formulă conține proteine, la diversificare introduceți legume, fructe, grăsimi sănătoase, carbohidrați buni. Trebuie să se evite în alimentația copilul până la 5 ani proteinele în exces, dulciurile, alimentele procesate și cele de tip fast-food, foarte bogate în grăsimi dăunătoare.
- Supraveghează atent ceea ce mănâncă copiii tăi– gătește acasă, alege rețete cu alimente diverse, sănătoase. Limitează-le accesul la produse de fast-food, snack-suri, dulciuri concentrate, băuturi acidulate. Pregătește-le tu pachetul pentru grădiniță/ școală nu le da doar bani cu care pot alege ei mâncare nesănătoasă. Faceți un program de masă și nu le permiteți gustări între mese, acces nelimitat la frigider și alte obiceiuri alimentare ce favorizează obezitatea. Redu-le porțiile când aceștia exagerează. Citește etichetele produselor atunci când le cumperi ceva de mâncare sau pentru pachet.
- Include în programul lor cât mai multă mișcare- de multe ori un copil sedentar provine are niște părinți sedentari. Încurajează-ți copilul de mic să iasă afară să se joace, să facă un sport, să alerge prin parc, să învețe să meargă pe bicicletă. Mașinuțele sau bicicletele electrice, tabletele, televizorul și alte jocuri sofisticate de interior îl pot împiedica să facă asta. Ieșiți împreună la o plimbare, petreceți un weekend într-un camping, dă-l la bazin să învețe să înoate. Încurajează-l să meargă pe jos și nu-l alinta transportându-l peste tot cu mașina.
- Ai grijă să doarmă destul- hormonul de creştere intervine în procesul de eliminarea excesului de masă corporală grasă. El este secretat numai în timpul somului nocturn. În consecinţă, copiii care nu dorm suficient pot înregistra un deficit al acestui hormon de creştere şi deci și de slăbire. Unii copii pot să nu doarmă destul din cauza stresului examenelor, pentru că nu-și organizează bine timpul de învățat dar și pentru că se ocupă cu altceva în timpul de somn: privesc la TV, navighează online, folosesc rețele de socializare ori ies cu prietenii (în special adolescenții).
- Supraveghează-l corespunzător- nu este vorba aici numai despre a-i supraveghea alimentația, somnul și câtă mișcare face, dar tot de ceva legat de asta. Mulți părinți sunt foarte ocupați cu cariera proprie și lasă copiii în grija unor centre de after-school, a unei bone sau a unei rude. E normal că atunci alimentația și programul lor vor depinde de aceștia și poate să nu fie mereu cea mai sănătoasă alegere. Ca și părinte ai datoria de a te interesa dacă acestea sunt corespunzătoare și de a interveni atunci când ceva nu e în ordine. Altă situație este când părinții lucrează în străinătate și lasă copiii în grija altcuiva. Pe lângă lipsa de supraveghere și îngrijire directă, uneori dorința părinților de a le asigura cât mai multe condiții, cât mai mulți bani de buzunar îi duce la obiceiuri alimentare nesănătoase.
- Prezintă-te cu ei la un medic nutriționist dacă observi o problemă la copilul tău o tendință de îngrășare. Nu te mulțumi cu vechea zicală: ”Cine e gras e și frumos”. Problema poate să fie și fizică, emoțională și se poate agrava. În plus copiii obezi sunt predispuși la boli cardiovasculare, diabet, depresie și alte afecțiuni. Acestea nu pot fi diagnosticate și tratate doar de tine acasă.