Dacă sunteți părinte (în special mămică), cu siguranță ați avut momente când dezordinea celor mici v-a scos din sărite: pereți desenați cu creioane, jucării împrăștiate peste tot, lichide sau mâncare răsturnate pe covor, gumă lipită pe scaune, hăinuțe pătate, piese de mobilier zgâriate sau stricate și multe altele pe care le credeați imposibile până nu de mult.
Dacă sunteți și o persoană obsedată de curățenie sau de ordine, atunci aveți o problemă și mai mare. Specialiștii au însă o altă părere despre dezordinea produsă de copii, afirmând că este esențială la creșterea și dezvoltarea celor lor optimă:
- Ajută la dezvoltarea senzorială a bebelușilor- un copil mic nu va înțelege calitățile unui obiect doar din descrierea noastră:”mărul este roșu”, ”soba este fierbinte”, ”mingea este rotundă și se rostogolește” etc. Va avea nevoie să atingă, să guste, să le încerce practic funcționalitatea pentru a învăța. De cele mai multe ori ei vor copia și repeta mișcările făcute de adulți dar pot fi și mai ”creativi”. Așa că nu vă supărați când vă scot din coș hainele pe care abia le-ați pus, când deschid sertarele pentru a explora, când vă ”gustă” puțin rujul sau întind pe toți pereții crema de mâini. În plus puteți profita de deschiderea lor de a pipăi și învăța introducându-le de la vârste fragede numere, alfabetul cu ajutorul unor obiecte, imagini etc.
- Ajută copiii la dezvoltarea motorie- creione, lipici, foarfecă, acuarele, obiecte ciudate pe care le pot butona, lovi, combina, târâ după ei, nu sunt doar dușmanii curățeniei abia făcute ci și moduri prin care ei își exersează mușchii mici, echilibrul, puterea, coordonarea și alte funcții motorii. Copiii care nu-și folosesc frecvent brațele, picioarele, nu sunt niște copiii doar cuminți ci pot deveni curând copii cu întârzieri de dezvoltare.
- Dezordinea îi inspiră să fie creativi- copilul învață multe lucruri experimentând: ce se întâmplă când deschide cutia cu culori? Ce obțin amestecându-le? Cum se pun pe hârtie creînd forme? Cum își pot folosi anumite abilități creativ? Specialiștii atenționează că limitarea libertății de explorare și experimentare, interdicțiile dese, învățarea de tipul : ”fă doar așa cum îți spun eu”, sunt nocive pentru creativitatea celor mici. Puteți afla mai multe lucruri despre acest subiect în articolul Ajută-i să-și dezvolte imaginația și creativitatea
- Dezordinea îi învață să devină independenți– când se joacă singuri, cei mici au ocazia să învețe cum să facă lucruri noi fără ajutorul adulților. Nouă ni se par poate fleacuri sau moduri prin care ne distrug visul de curățenie sclipitoare, dar gândiți-vă ce va contribui la independența unui copil: să toarne de zeci de ori, desigur greșind și ținta uneori, un lichid dintr-o cană în alta sau să stea o oră la un desen animat pe o tabletă ca să fie cuminte și să păstrăm ordinea? Un tătic se lăuda zilele trecute că fiul lui știe să folosească toate funcțiile telefonului la 5 ani dar am observat că purta încă scutec și avea nevoie de mama să-l hrănească cu lingurița.