Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Este normal ca, uneori, copilul tău să…

Este normal ca, uneori, copilul tău să…

Îmi amintesc că la primul copil îmi sunam des sora și prietenele și le tot întrebam ce este și ce nu este normal ca un copil să facă. Mă confruntam cu diverse lucruri noi și nu eram sigură, nu știam dacă trebuie să mă alarmez sau și alți copii au trecut prin așa ceva.
Iată mai jos o listă cu lucruri pe care s-ar putea să le observați la cei mici, dar specialiștii ne asigură că sunt absolut normale:

  • Este normal ca un copil să refuze unele alimente sau să vrea să sară peste o masă – în primul rând, la fel ca și adulții, și cei mici au preferințe în materie de alimente. Asta poate fi o cauză plauzibilă a refuzului lor. Ca și părinți, poate știm deja ce nu le place să mănânce. Dar dacă acel aliment este esențial pentru sănătatea lor, putem folosi alte metode și șiretlicuri ca să-i facem să îl consume uneori. De exemplu, dacă nu le plac legumele, le puteți face sucuri delicioase amestecate cu puțină miere sau cu fructe dulci. Gătiți un aliment care nu le place, împreună cu unul preferat. Puneți în sandvichul preferat și câteva bucăți mici din alimentul care nu le place. Faceți piure-uri și supe creme în care nu se pot detecta ușor alimentele folosite. Pot fi și alte cauze: copiilor le ies dinții, au crampe, dureri de burtă, febră sau alte afecțiuni care le scad pofta de mâncare.
  • Este normal ca un copil să greșească – multe greșeli sau moduri incorecte de a face lucrurile, sunt datorate lipsei de experiență, de cunoștințe, de abilități fizice etc. Copilul vrea să încerce lucruri noi, este curios, dar nu-i iese mereu cum a vrut sau cum i s-a spus. Totuși studiile arată că observațiile și pedepsele prea dese îl vor face nesigur, îi va tăia curajul de a încerca, îi va omorâ în fașă creativitatea și dorința de a învăța ceva nou. Așa că puneți-vă în papucii lui câteva secunde înainte de a-l critica și mai curând încurajează-l să mai încerce până îi iese bine.
  • Este normal să țipe și să fie agitați- copiii se sperie ușor, orice lucru nou și necunoscut îi poate neliniști. Mai ales dacă sunt încă mici, trebuie să fiți toleranți, să le arătați că sunteți acolo să-i ajutați. Dacă țipați la ei va fi mai rău.
  • E normal să se ia cu joaca și să vrea să prelungească acest timp- joaca este activitatea preferată a copiilor și nu putem schimba asta. Gândește-te ce faci tu când trebuie să lași ceva care îți face plăcere sau te pasionează.
  • Este normal să se plictisească la ore- copiii sunt energici, așa că a sta nemișcat în bancă 50 min este mult pentru ei. Mai apoi, nu toți dascălii știu cum să adapteze lecțiile pentru vârsta lor, să le facă atrăgătoare și potrivite pentru o audiență cu mai multe stiluri de învățare: auditivă, vizuală, tactilă etc.
  • Este normal să se trezească mofturoși- știu că acesta era un semn că o să am o dimineață de coșmar cu ai mei. Nu le intri în voie cu nimic. Când odihna și somnul nu sunt de ajuns, pot să apară și astfel de manifestări dar nu întotdeauna au o cauză clară. Și noi avem zile proaste uneori, fără explicații logice.