Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum creezi în copil respectul pentru părinți

Cum creezi în copil respectul pentru părinți

Mulți părinți cred că respectul pentru părinți vine de la sine, ca un rezultat a ceea ce facem zilnic pentru copii, dar nu este mereu așa. De multe ori acest respect trebuie construit intenționat, pas cu pas și cu multă răbdare.

1. Fii un model bun pentru copil- la vârsta lor, toți copiii au nevoie de modele, exemple, eroi. Aceștia le pot influența viața pozitiv, sau, dimpotrivă, negativ.  Psihologii spun că majoritatea adolescenților cu probleme au fost crescuți de părinți care nu au fost un exemplu bun pentru copiii lor. Unii au avut diverse dependențe (alcool, droguri, jocuri de noroc) sau au avut o viață dezordonată, cu parteneri extraconjugali despre care copiii au aflat etc. Uneori nu a fost vorba de ceva atât de drastic dar copiii au văzut la părinții lor lipsă de respect față de autoritate, colegi, prieteni, vecini sau au văzut cum aceștia își tratează proprii părinți fără respect. Ei fie repetă ceea ce au învățat în familie, fie s-a creat în ei un sentiment de repulsie față de ce au văzut și nu mai vor să aibă de-a face cu părinții.

Citește și:   10 lucruri pe care copiii şi le doresc de la părinţii lor

2. Câștigă-ți respectul într-un mod corespunzător– unii părinți cred că asprimea cu copiii, pedepsele dese, vor aduce cu ele automat și respect față de ei și de regulile lor. Dar de multe ori obțin tocmai opusul. Violența verbală sau fizică, comunicarea negativă, interdicțiile dese sunt percepute de cei mici ca și abuzuri și nici o victimă nu-și va respecta abuzatorul. În loc de strictețe, încearcă să încurajezi, să lauzi comportamentul lui pozitiv, să îi asculți părerea, să îi explici cu răbdare eventualele inerdicții sau pedepse, să îl ajuți să facă alegeri bune în viață.

3.Stabilește limite clare – copiii sunt experți în a detecta slăbiciunile părinților și a profita de ele. Mezina doar de 5 ani a vecinilor mei a observat că mama ei nu o pedepsește nicioadată, orice ar face rău, că setează anumite reguli sau activități dar renunță la ele dacă plânge (sau dacă doar se preface). Așa că micuța se comporta ca o adevărată teroristă cu mama dar când venea tata acasă devenea ”îngeraș”, deoarece cu el nu-i mergea la fel. Eram în vizită când fata și-a făcut mama proastă chiar în fața mea. Mama a motivat că fata e supărată din cauza unor copii de la grădiniță dar mie mi s-a părut lipsă severă de respect și i-am dat mamei câteva sfaturi despre asta cum să se impună în fața ei și să-și recapete autoritatea în fața copilului. Mi-am dorit copilul acesta peste 10 ani, cu riscuri mari l-am născut, încerca ea să explice, dar pentru mine nimic nu este o scuză ca un copil să te trateze așa.