Dorin și Emilia (numele a fost schimbat pentru confidențialitate) din Iași se consideră a fi o familie normală și care se ocupa îndeaproape de cei doi copii ai lor, de 7 și 12 ani. De aceea, când băiatul de 12 ani nu a mai venit de la școală, nu s-au gândit decât că a fost răpit, la nimic altceva. Tatăl este managerul unei mici companii de programare IT și lucrează cu câteva firme străine, se întrebau dacă nu cumva cineva îi consideră foarte bogați și au luat copilul pentru a cere răscumpărare. Mai întâi au căutat pe la rude și colegi, dar când s-a făcut noapte și nici urmă de el, au anunțat Poliția.
– Ne-au tratat ca pe niște răufăcători, își amintește Dorin. Tot felul de întrebări despre ce fel de părinți suntem, dacă îi neglijăm, batem, dacă îi abuzăm, dacă locuim cu rude care îi abuzează… Ne-au chestionat și dacă nu cumva l-am omorât. Nici vorbă de așa ceva. Noi eram disperați că zilele treceau și nu era nici urmă de el, nimeni nu-l mai văzuse după ce ieșise pe poarta școlii.
Au trecut repede 2 săptămâni dar pentru acești părinți au părut luni. Nu au primit nici un telefon de răscumpărare, au postat anunțuri pe internet, pe rețelele de socializare, au împărțit fluturași dar nimic. Parcă intrase în pământ.
– Eram terminați, a mărturisit mama copilului dispărut. Eu nu mai dormeam, visam doar grozăvii, am visat că e mort și aruncat lângă groapa de gunoi a orașului… chiar ne-am dus acolo a doua zi și am căutat prin toate șanțurile și tufișurile.
Nici Poliția nu făcea mari progrese, se tot învârteau în jurul ideii că părinții știu ce i s-a întâmplat, au chestionat rudele, vecinii, profesorii. Nimeni nu a avut nimic de reclamat, toți afirmau că cei doi copiii ai lor erau îngrijiți corespunzător, iubiți, chiar alintați cu multe jucării, jocuri și lucruri scumpe.
Drama a culminat în a 3a săptămână când cuplul a fost chemat să identifice un cadavru al unui copil găsit decedat sub un pod. Din fericire nu era el, dar Emilia a făcut un șoc și a ajuns la spital la urgențe.
Un coleg de clasă s-a lăudat unui prieten de la bloc că el știe unde e băiatul lor, dar acesta a mai lăsat să treacă niște zile și numai apoi a spus părinților lui. Deși mulți s-au gândit că sunt numai invenții copilărești, un polițist a mers să discute cu colegul respectiv. Mai întâi a negat dar când i-au cerut să-i verifice telefonul, a început să de-a din colț în colț. În final le-a arătat conversațiile lui pe Whatsapp cu băiatul dispărut. I-a scris la o săptămână de la dispariție. Nu se știe de pe ce telefon pentru că al lui rămăsese acasă. A întrebat cum sunt părinții și sora și i-a spus că e bine doar că nu poate să îi spună locația. Că se află într-o misiune specială și oameni răi îi vor răni părinții dacă se întoarce. Nu părea însă constrâns, a mai scris de câteva ori și a trimis și poze cu un nou joc pe care și-l cumpărase.
Au mai trecut câteva zile până au localizat telefonul, e drept că un angajat am lui Dorin a făcut asta înaintea Poliției. L-au găsit în Brașov, stătea într-o casă de vacanță în care nu se afla nimeni în perioada aceea, mânca la diverse fast-fooduri, se plimba, nimeni nu l-a întrebat nimic. Strânsese bani și-și planificase din timp aventura, mai luase și din geanta mamei fără ca aceasta să observe. A mărturisit că a făcut asta din plictiseală, că a văzut un film despre cum să dispari fără să fii găsit, pe internet.
De ce fug copiiii de acasă?
Este o poveste cu un final fericit, după aproape o lună s-a reîntors viu și nevătămat în familie. 80%-90% dintre cazurile de dispariții la minori sunt copii care fug de acasă. Cauzele pot fi multiple, dar, atenție părinți, cele mai frecvente sunt următoarele:
- copilul este abuzat în familie : fizic, sexual sau emoțional
- minorul este neglijat, nesupravegheat
- cineva din familia lărgită îl abuzează
- fuga de acasă este un protest la ceva anume: divorț al părinților, schimbări, unul sau ambii părinți lipsesc pe perioade mai lungi și se simte abandonat (la noi sunt lăsați la rude ori singuri în timp ce părinții pleacă în altă țară la muncă)
- influența unor prieteni, colegi, a unui grup în care este atras
- copilul fuge de o situație la care nu vede rezolvare: a făcut ceva rău și se teme de pedeapsă, are probleme la școală, bullying în lumea reală sau pe rețelele de socializare
- au probleme mentale sau un handicap care îi predispune la probleme de comportament
- abuz de alcool, droguri și alte substanțe
- atragerea în rețele de prostituție
- copilul este într-un sistem de protecție socială (în case de copii, în familii de plasament, adoptați) și nu se adaptează la acesta
- unii sunt doar aventurieri ca în cazul prezentat mai sus, sunt influențați de un film, o carte pe care au citit-o