Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Scrisul de mână, o problemă pentru copii. Ce soluții există

Scrisul de mână, o problemă pentru copii. Ce soluții există

În era digitală, laptopurile, tabletele şi tastatura calculatorului au luat locul rapid stilourilor şi altor instrumente pentru scris şi nu e de mirare că din ce în ce mai mulţi copii întâmpină dificultăţi în a învăţa să scrie de mână. De la scrisul de mână foarte urât şi dezordonat, până la incapacitatea de a scrie corect, dificultățile legate de scrisul de mână devin o problema serioasă care stârneşte valuri de îngrijorare în rândul părinţilor.

Din fericire există soluţii prin care îl poţi obişnui pe copil să scrie de mână, frumos, dar mai ales corect. Poţi începe prin a-i limita timpul pe care îl alocă unor gadgeturi sofisticate care nu fac decât să îl îndepărteze de scrisul de mână.

Părinţii ar mai trebui să ştie că dificultăţile de scriere pe care le are cel mic nu au legătură cu nivelul său de inteligenţă sau cu creativitatea sa.

În afară de tehnologia care îi acaparează foarte mult timp celui mic, mai există şi alţi factori care provoacă dificultăţi în a scrie. Unul dintre ele ar putea fi o problema care apare la nivelul muşchilor degetelor și care îngreunează scrisul. Un alt motiv ar putea fi incapacitatea de a reţine pe termen lung care îl împiedică să îşi amintească cuvintele sau formele literelor. De asemenea, este posibil că cel mic să proceseze informaţia prea repede şi să nu poată să o scrie la fel de repede.

Citește și:   9 modalități de a debloca potențialul de învățare al copilului tău

Un alt factor ar putea fi stilul de învăţare al copilului. Dacă de regulă cel mic observă lucrurile importante, dar nu observă detaliile, va învăţa mai greu să scrie.

Primul pas pe care îl poţi face pentru a găsi soluţiile potrivite pentru această problema este să discuţi cu învăţătorul copilului tău. De la el poţi află cât timp dedică copilul tău pentru scrisul de mână şi ce metode şi materiale sunt folosite. Cere-i sfatul învăţătorului şi întreabă-l ce ai putea face acasă pentru a-l ajuta pe cel mic să scrie de mână.

După discuţia cu învăţătorul, poţi începe să exersezi împreună cu cel mic acasă. Poţi lua materiale educative speciale pe care le poţi folosi pentru a-l învăța să scrie corect. Acordă atenţia necesară şi instrumentelor de scris pe care le foloseşte copilul tău. Şi acestea ar putea fi o problemă serioasă. Încearcă mai multe variante, până când o va descoperi pe cea potrivită.

Iată şi alte metode pe care le poţi pune în aplicare acasă:

  • Asigură-te că scrie în timp ce stă la masă sau la birou şi în niciun caz nu stă întins pe pat.
  • Încurajează-l să îţi dicteze texte pe care apoi le va copia şi el.
  • Foloseşte orice alte materiale pentru a-l ajuta să reţină forma literelor. Puteţi scrie cu nisip, cu frişcă sau culori.
  • Lasă-l să scrie fără să îl presezi şi spune-i că poate face pauze de câte ori doreşte.
Citește și:   “Nu vreau la şcoală!”. Ce e de făcut?

Şi foarte important: acordă atenţia cuvenită stimei de sine a copilului. Nu folosi cuvinte grele atunci când scrie urât sau cu greşeli. Acordă-i timp pentru a se îndrepta, păstrează-ţi calmul şi vei observa progresele în cel mai scurt timp.