Varianta în care şcoala este la doi paşi de casă şi cel mic poate ajunge pe jos este ideală şi întâlnită mai mult în oraşele mici, unde şi distanţele sunt mai scurte. Însă cei mai mulţi dintre copii nu au posibilitatea de a ajunge la şcoală decât folosind un mijloc de transport în comun.
Odată ce aţi decis că a venit momentul potrivit în care cel mic să poată face acest drum de unul singur, este necesar să îl şi pregătiţi pentru schimbarea care apare în viaţa lui. Mijloacele de transport şi timpul petrecut în ele de acasă la şcoală şi înapoi vor deveni parte din viaţa celui mic.
Iată care sunt 3 lucruri necesare de care orice părinte trebuie să se asigure şi la ce să se aştepte atunci când copilul începe să folosească mijloacele de transport în comun.
Faceţi planul înainte să înceapă şcoala. În primul rând, părinţii sunt cei care vor trebui să afle care sunt variantele de transport în comun pentru a ajunge la şcoală, care sunt rutele şi orele aproximative la care sosesc mijloacele de transport, apoi să le prezinte şi celui mic. După aceea puteţi merge împreună să vedeţi rutele, ajută-l să reţină cât mai multe lucruri de pe traseu pentru că aceste puncte de reper îl vor ajuta pe cel mic să se orienteze mai uşor pe drum, să ştie unde se află şi cât mai are până trebuie să coboare.
Ajută-l pe copil să îşi învingă temerile. Orice schimbare în viaţa unui copil nu este foarte bine primită la început şi nici aceasta nu va fi mai uşoară. În ciuda fricilor pe care şi părinţii le au atunci când trebuie să îşi lase copiii să meargă singuri la şcoală, cel mai important este să îi prezinte copilului noutatea într-un mod pozitiv, încercând să arate părţile frumoase ale situaţiei şi în niciun caz să nu exagereze prin a-i prezenţa totul că fiind plin de pericole care îl vor pândi la fiecare pas. Când copiii sunt nesiguri despre cum să reacţioneze la o situaţie nouă, vor încerca să afle de la un adult dacă este cazul să îi fie teamă. Dacă părinţii sunt calmi, atunci şi copilul va fi la fel.
Părinţii trebuie să se aştepte şi la surprize odată ce copiii vor începe să folosească mijloacele de transport în comun. Cuvintele urâte din partea celorlalţi călători la adresa altora şi chiar a celui mic, certurile, uneori aglomeraţia, comportamentele vulgare vor fi lucruri pe care copilul este foarte posibil să le experimenteze. Este însă extrem de important că el să fie pregătit, să ştie dinainte că poate interacţiona şi cu astfel de persoane şi mai ales, să ştie cum să reacţioneze în funcţie de ceea ce se întâmplă în jurul lui.