Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ce faci când copilul tău este ridiculizat de colegii de școală

Ce faci când copilul tău este ridiculizat de colegii de școală

Copilul tău poate ajunge victima colegilor de clasă care îl ridiculizează, râd de el şi fac remarci răutăcioase la adresa lui. Din păcate, astfel de comportamente există şi în multe cazuri sunt tolerate, atât de profesori cât şi de părinţi. Dacă cel mic suferă din cauza atitudinii pe care colegii lui de clasă o au faţă de el, va trebui să iei măsuri pentru a-l ajuta pe cel mic să depăşească această situaţie şi să îşi regăsească rapid echilibrul interior.

Înainte de orice, este foarte important să ştii ce nu este bine să faci atunci când copilul tău este ridiculizat de colegii lui.

Nu-l respinge

Atunci când copilul tău este necăjit de alţi copii, cel mai probabil va veni la tine să îţi ceară ajutorul. Părinţii care își resping copilul exact într-un astfel de moment fac o mare greşeală. Deşi crezi că îl ajuți încurajându-l să nu îi mai bage în seamă pe colegii răutăcioşi şi să nu se mai joace cu ei, de fapt îl faci doar să se resemneze și să accepte situația. În acest caz copilul va ajunge să se întrebe dacă nu cumva colegii lui nu au dreptate.

Citește și:   Copil cu tată necunoscut

Nu-l îndemna să se răzbune

Deşi un război corect se poartă cu aceleaşi arme, în acest caz răzbunarea nu va duce la nimic bun. Dacă copilul tău va reacţiona, va realimenta conflictul provocat de colegi care vor continua să îl rănească prin comportamentul lor.

Nu-l ignora

Indiferent cât de puerilă ţi se pare situaţia, nu trece peste ea. Dacă copilul tău ţi-a povestit despre felul în care îl tratează colegii lui, înseamnă că este cu adevărat afectat de ceea ce se întâmplă. Igonorându-l, copilul se va simţi singur şi izolat şi va începe să îşi pună întrebări despre cât valorează el că om.

Iată trei strategii care ţi-ar putea fi de folos atunci când copilul tău se confruntă cu răutăţile celor din jur:

Arată-i empatia

Copiii care au părinţi ce sunt disponibili din punct de vedere emoţional sunt nişte copii fericiţi, iar relaţia părinte-copil este una foarte bună. Dacă copilul tău este necăjit de colegii lui, fă-ţi timp să stai cât mai mult cu el. Ascultă-l şi nu îi oferi niciun sfat, pentru că nu de asta are nevoie în acel moment. Fii lângă el, pentru că în felul acesta se va simţi în siguranţă și va căpăta încrede în el.

Citește și:   Principiile de baza ale alimentatiei sanatoase la copil si adolescent

Vorbeşte cât mai mult cu copilul tău

Stai de vorba cu cel mic cât mai mult pentru că doar aşa vei putea afla ce simte cu adevărat. De asemenea, vei mai putea afla şi alte delatii importante despre relaţia pe care el o are cu colegii săi. Discuţiile de acest fel te vor ajuta să îţi dai seama mai bine ce se întâmplă cu adevărat, decât atunci când îi pui întrebări şi aştepţi răspunsurile celui mic.

Faceţi împreună un plan

Atunci când sunt ridiculizaţi de colegi, copiii au nevoie de părinţii lor care să fie disponibili şi care îi pot ajuta. Însă dacă sari în ajutorul lui imediat, preluând problemele copilului, nu îl vei ajuta să îşi dezvolte abilităţile de relaţionare. Ar fi mult mai folositor să îi oferi confirmări şi să îi ceri lui să vină cu soluţii folositoare. De cele mai multe ori, răspunsurile se află chiar la cel mic şi vor ieşi la iveală atunci când are siguranţa că părinţii sunt alături de el.