Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Când este copilul pregătit să meargă singur la şcoală

Când este copilul pregătit să meargă singur la şcoală

La ce vârstă ar trebui să îl las să meargă singur la şcoală? Aceasta este una dintre întrebările pe care mulţi dintre părinţi o au, însă răspunsul este unul singur: depinde.

Şi nu depinde în special de vârsta copilului, ci de mulţi alţi factori care nu ţin de el: zona în care locuiţi, distanţa până la şcoală, aglomeraţia de pe traseu, mijloacele de transport pe care ar trebui să le folosească până la şcoală şi aşa mai departe.

În concluzie, cu cât traseul până la şcoala este mai complicat, cu atât vârsta la care va putea merge singur ar trebui să fie mai mare.

Potrivit specialiştilor, un copil cu vârsta între 10-13 ani are deja abilităţile necesare, de orientare şi atenție pentru a merge singur la şcoală. Cu toate acestea nu este o regulă şi singurii care pot decide când este momentul potrivit sunt părinţii.

Poate încă nu aţi ajuns în această etapă, însă toţi părinţii trebuie să ştie că niciodată nu e prea devreme să îi înveţe pe copii traseul până la şcoală şi regulile pe care trebuie să le respecte pentru a ajunge în siguranţă până la şcoală şi înapoi acasă.

  • Încă de când este mic, mergeţi împreună pe jos şi explică-i regulile de circulaţie, spune-i care sunt pericolele dacă le încalcă. Opriţi-vă, lasă-l să analizeze şi să vadă, pune-i întrebări pentru a vedea dacă a reţinut ce i-ai explicat.
  • Încurajează-l să fie mereu atent pe unde merge şi să fie cu ochii în patru la maşini, bicicletele şi alte vehicule care circulă pe şosea.
  • Traversarea străzii este un “capitol” special atunci când îl înveţi cum să meargă în siguranţă pe stradă. Semaforul şi trecerile pentru pietoni sunt primele cu care ar trebui să facă cunoştinţă şi să înveţe care sunt regulile. Spune-i că niciodată nu trebuie să traverseze o stradă alergând, dar trebuie să meargă în pas alert, să nu se năpustească pe trecerea de pietoni înainte să se facă verde sau să se strecoare printre maşinile oprite sau care nu respectă regulile de circulaţie.
  • Stabiliţi împreună traseul şi alegeţi acele rute mai puțin aglomerate.
  • Amintește-i copilului care sunt persoanele adulte cu care poate intra în vorbă şi cărora le poate cere ajutorul dacă e cazul. Profesorii, părinţi care sunt prieteni de familie, vânzătorii din zona în care locuiţi şi cu care aţi mai stat de vorbă sau vecini de încredere.
  • Explică-i copilului care sunt pericolele şi întrebă-l cum ar proceda în anumite situaţii neprevăzute care ar putea apărea atunci când merge singur spre şcoală sau când se întoarce acasă.