Unii profesori au început să le dea mai puţine teme copiilor, alţii le-au eliminate definitv, în timp ce există şi aceia care continuă să le dea multe teme și destul de compexe. În această situaţie, se pune întrebarea care este echilibrul perfect şi când temele ajung să fie o reală povară pentru copil.
Atunci când copilul se străduieşte să stea treaz pentru a termina lungul şir de exerciţii la matematică, ar trebui că părinţii să înceapă să îşi pună întrebări.
De ce sunt bune temele pentru acasă:
Revizuirea cunoştinţelor. În primul rând temele sunt o formă de a consolida noile cunoştinţe acumulate de copii pe parcursul zilei, la ore. Copiii au nevoie să repete informaţiile în aşa fel încât să își însușească noile concepte, cum ar fi cele de gramatică, limbile străine sau tablă înmulţirii.
Stimulat să fie atent la ore. Dacă cel mic nu are nevoie de informaţiile de la şcoală pentru a-şi face tema, s-ar putea nici măcar să nu se deranjeze să fie atent, cu atât mai puţin să ia notiţe.
Încurajarea gândirii: La şcoală, exerciţiile sau alte activităţi sunt făcute prin implicarea tuturor copiilor din clasă. De cealaltă parte, temele le dau copiilor oportunitatea să abordeze o problema din perspectiva lor şi îi ajută să înveţe să aibă încredere în propriul mod de gândire.
Managementul timpului. Viaţă de adult necesită organizare. Temele vor da posibilitatea copiilor să înveţe să planifice dinainte.
Indicator pentru profesori. Profesorii au nevoie să le dea copiilor aceste teme pentru a determina dacă metoda lor de predare este sau nu eficientă. De asemenea, le arată unde sunt punctele în care copiii întâmpina probleme şi îi ajută să îşi îmbunătăţească metoda pedagocică şi materialele după care predau.
Semne că temele sunt o povară pentru copil
Cum îşi dau seama părinţii că copiii lor au prea multe teme şi nu pot face faţă.
Nu îşi poate face tema singur.
Trebuie să îl corectezi de multe ori
Îi ia foarte mult timp până îşi termină temele, de regulă de două ori mai mult decât aproximează profesorul.
E o bătălie continuă. Copilul îşi arată frustrarea extremă, plânge sau chiar se trânteşte pe jos, atunci când îşi face temele.
Amână. Copilul trage de timp până să se apuce de învăţat şi de multe ori caută scuze.
Dezvoltă probleme somatice, cum ar fi dureri de cap sau răceli. Acestea sunt semne că copilul este foarte stresat.
Iată ce poţi face atunci când consideri că cel mic are prea multe teme
Verifică-i notiţele
Cronometrează timp de o săptămâna ca să vezi cât durează să îşi facă temele. Dacă consideri că e cazul, mergi şi vorbeşte cu profesorul.
Nu da vina pe profesor, dar mergi să ai o discuţie cu el.
Gâseşte un profesor care să ofere lecţii private şi care l-ar putea ajută şi la teme.