Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

5 moduri de a-l ajuta să-și facă temele

5 moduri de a-l ajuta să-și facă temele

Temele pentru școală sunt o parte importantă din viața și programul unui copil școlar. Studiile arată că numai 30% dintre copii înțeleg lecția în întregime în clasă și că de fapt învățarea și fixarea cunoștințelor are loc cu adevărat când aceștia studiază individual sau fac exerciții.
Dacă în alte țări nu există teme, totul se face exclusiv la școală într-un program de studiu supervizat tot de profesori, la noi temele sunt pentru perioada de după ore, de acasă. Părintelui îi revine rolul de a-l ajuta și supraveghea să le facă, asta dacă nu plătește un meditator sau program After-School.

Poate nu vei putea mereu să îi explici algoritmii și formulele, dar poți să faci câteva lucruri care să îl ajute pe copil să își facă temele mai eficient:

  1. Spațiul corespunzător – am văzut copii care își fac temele în sufragerie unde membrii familiei discută, privesc la TV, în bucătărie printre borcane, tacâmuri și alimente, pe podea lungiți pe burtă, așezați în pat etc. Nu vorbesc despre situațiile speciale, de exemplu gătești și vine în bucătărie să-l ajuți la ceva la care s-a blocat, ci despre cum își fac ei temele de obicei. Este bine ca să fie un birou sau o masă în camera lui sau în alt loc liniștit, fără mult trafic sau distragere. Rafturi, sertare sau un dulap în apropiere poate servi ca loc în care își ține cărțile, caietele și alte obiecte necesare la teme. Elimină din preajma lui ceea ce îl poate distrage: TV, computer, telefon, jucării, ferestre pe care poate privi, alți copii care se joacă sau fac altceva cât el studiază. Dacă ai mai mulți copii la școală și nu e spațiu destul în camera lor, este în regulă să amenajezi pentru ei spații de studiu și în sufragerie sau alte camere, dar, încă o dată, atenție la posibilele distrageri. Nu lăsa copiii să-și ia cărțile în pat când repetă lecția pentru că pot să devină somnolenți și chiar să adoarmă.
  2. Fă-i un program de studiu – copiii studiază mai eficient când au un program fix de teme și nu le fac când vor. Dacă ești un părinte care lucrează sau are alte activități și vrei neapărat să îl supraveghezi la teme, poți să îi pui în program jocuri, odihnă și altele și să studieze când eșți disponibil /ă. Fii foarte strict atunci când e vorba de ora fixată de începere și nu accepta amânări, îl înveți astfel să fie punctual și organizat. Dacă observi că mai multe zile în șir se întinde prea mult iar programul de studiu este prea mic, atunci poți să-i mărești perioada destinată studiului. Nu-i încărca programul cu cursuri extra-școlare și numeroase alte activități dacă este mai încet la teme.
  3. Atmosferă relaxantă și încurajatoare- unii părinți fac din perioada de teme un adevărat coșmar pentru copii: țipă la ei la orice greșeală, îi insultă, poate chiar îi lovesc, le rup paginile și-i pun să scrie din nou, îi pun să facă exerciții suplimentare, nu sunt niciodată mulțumiți. Acestea nu sunt în nici un fel metode de a-i încuraja să studieze eficient ori să obțină rezultate mai bune la școală. Va lua poate o notă mai bună a doua zi dar va urî cartea și tot ceea ce este legat de teme ori de școală. Dacă poți, ajută-l, încurajează-l, laudă-l, dar nu-i critica fiecare liniuță sau fiecare greșeală.
  4. Odihna și alimentația contează – nu toți copiii dorm la prânz dar ajută-i să mănânce bine și să aibă timp destul de odihnă și refacere după ore, înainte de a începe temele. La fel seara trebuie să respecte un program fix de culcare. Fructele, legumele proaspete, proteinele vor ajuta creierul lui să se dezvolte corespunzător și îi vor da nivelul de energie necesar pentru studiu. Cercetătorii spun că cei care studiază au nevoie de dulciuri, dar că glucoza poate fi luată și din fructe, dacă nu ești de acord cu excesul de dulciuri la copii. Între obiecte îl poți lăsa să ia scurte pauze (5-10 min) pentru o gustare, puțină mișcare etc dar nu pentru a deschide tableta sau televizorul că îi va fi greu să se limiteze.
  5. Ajută-l să se organizeze eficient- nu toți copiii știu cum să-și organizeze perioada de studiu. Aveam un văr care stătea cu manualul la un obiect și 3 ore în mână iar la final tot nu știa lecția. Și pentru celelalte teme nu mai avea timp. Copiii trebuiesc ajutați și învățați să fie organizați astfel încât să termine toate temele și să se încadreze în timp. O poți face dându-i sfaturi ca: Ia orarul, scoate pe masă toate cărțile și caietele de la obiectele de mâine. Verifică la toate ce ai de scris sau de învățat. Începe cu ceva mai ușor (unii copii se descurajează repede dacă tema cu care încep e grea și le ia mult timp. Totuși lasă ceva ușor și la final). Lecția asta nu ar trebui să-ți ia mai mult de 30min s-o înveți. Vin să te verific în 20 min. Uită-te și la ceas. Mai ai două exerciții, dacă le termini până la 4.00, poți ieși cu bicicleta.