Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Vacanța de Paște – Metode distractive de a picta ouă cu copiii tăi

Vacanța de Paște – Metode distractive de a picta ouă cu copiii tăi

Pentru că majoritatea copiilor au vacanță de Paște, poți face din vopsitul ouălelor o ocazie minunată de a face ceva util și frumos împreună.

Sfaturi de început

Mai întâi, oricât ți-ar plăcea ca ouăle tale să arate ca în revistele cu decorațiuni, află că celor mici nu le pasă deloc dacă vor arăta sau nu perfect. Pentru ei contează distracția vopsirii lor și acesta trebuie să fie și scopul tău. Dacă vrei ceva mai arătoase pentru servit musafirii, poți să îți vopsești câteva singură, mai târziu.

Alt sfat este să îi îmbraci cu lucruri mai vechi ca să nu te stresezi că s-ar putea păta. La fel acoperă masa, scaunele cu plastic sau cu ziare. Observațiile că au dat pe jos, că s-au stropit, pot strica tot farmecul activității.

Și copiii foarte mici pot picta ouă, nu neapărat cu pensulă, ci poți pune vopsele acrilice pe o tăviță în care să bage oul sau din care să ia cu degetul.

Iată câteva idei pe care să le folosești cu cei mici în acest an:

Ouă marmorate

Fierbe oul tare și lasă-l la răcit. Pune într-un borcan vopsea de ouă care colorează la rece dizolvată în apă și cu o lingură de ulei adăugată. Copiii pot introduce oul înăuntru cu o lingură. Vor ieși cu aspect marmorat.
 

O altă idee pentru astfel de aspect este să pui într-o ceșcută diverse tipuri de ojă și să nu le amesteci. Oul fiert înainte se poate pune înăuntru și scoate rapid.

Aspect de vopsea marmorată vor avea și dacă îi lăsăm pe copii să le picteze cu pensula înmuind în culorile diluate de ouă.

Desene cu creioane cerate

Înainte de a vopsi ouăle fierte, pune-i pe copii să facă pe ele diverse desene cu creioane cerate de culori deschise (alb, crem, galben etc). Pot să își scrie și numele, asta îi amuză grozav, mai ales să le caute și să dea cu ele cioc de Înviere. Nu contează ce vor desena: flori, forme geometrice, urarea Paște Fericit etc. După ce termină se pot pune în vasele cu vopsea (rece sau care se fierbe).

Citește și:   Obiceiuri și tradiții amuzante sau ciudate de Paști

Vopseaua aplicată trebuie să fie de culori mai închise. Apoi se scot și se ung cu puțină grăsime pentru luciu.

Ouă- personaje

Nu vor arăta ca și clasicele ouă vopsite, dar copiilor le vor plăcea mult. După ce se vopsesc cu culori mai deschise și sunt uscate, copiii pot desena pe ele cu culori acrilice diverse personaje din desenele animate, animăluțe, fețe vesele, orice le place lor. Se pot lipi și ochi pentru lucru manual pentru un efect mai bun.

Iată cum ar putea să arate.
 

O altă idee de desen este să fierbi oul, să îl ștergi cu un tampon cu oțet pentru degresare și apoi copii pot pune pe ele amprenta lor folosind acuarele acrilice (nu foarte închise la culoare). Apoi cu un marker permanent pot desena diverse personaje.

Ouă cu modele de frunze

Îmi amintesc că făceam astfel de ouă și când eram eu copil. Ouăle se spală cu oțet pentru degresare. Apoi se fixează pe ele una sau mai multe frunzulițe mici și se leagă oul strâns într-un ciorap (dresuri). Se poate continua și adăuga și alte ouă apoi se pune ciorapul cu totul în vopsea.
Când sunt gata se scot, se lasă să se răcească și se desfac din ciorap. Se desprind frunzulițele și ouăle noastre artistice sunt gata.

În anumite zone din țară ouăle se învesesc în foi de ceapă în întregime și apoi se pun la vopsit în ciorap. Le dă un aspect interesant.

Ouă cu cercuri

Oricât de mult s-ar strădui cei mici să deseneze cerculețe pe ouă, acestea tot le-ar ieși imperfecte. Dar puțin ajutor nu le-ar strica. Ia o bucată de plastic cu bule, din aceea care se folosește de obicei la împachetat, la protecșie. Pune pe ea puțină vopsea acrilică (o singură culoare). Copiii pot rula oul pe ea creând o bordură de cerculețe.
Oul trebuie fiert mai întâi. Se poate și vopsi înainte cu o singură culoare, dar atunci cercurile trebuie să fie o culoare de contrast. Du pă ce s-a răcit se mai poate aplica un rând de buline de altă culoare. Va ieși ceva de efect.

Citește și:   Cum să faci economie reparând hăinuțele copiilor

Ou la folie

Pentru a obține efectul unui ou pistruiat, puteți pune vopsele actilice pe o folie de aluminiu pe care am boțit-o înainte în palmă. Oul fiert se pune în folie și se acoperă presând ușor, fără să se miște folia. După ce se usucă se mai poate adăuga un rând de pistrui cu altă culoare.

Aspectul de picuri poate fi realizat și înmuind o periuță de dinți veche în culori și străpind oul trecând degetul pe deasupra ei.

Ou pe carton

Dacă în loc de folia sau plasticul cu bule de mai sus folosim ca imprimeu un carton zimțat (de obicei se împachetează cu ele becurile), vor ieși niște linii neobișnuit de drepte. Pot fi făsate așa sau colorate ca o întreagă grădină.

Ouă cu aplicații creative

Prima alegere a celor mici va fi să aplice abțibilduri cumpărate din comerț. Este bine, dar asta nu este deloc o metodă creativă. Învățații să aplice și altceva.

Fetiței mele de exemplu îi plăcea să aplice paiete și strasuri strălucitoare, lipite cu aracet pe ou, după vopsire. Lipiciul cu sclipici va fi o altă alegere preferată de fetițe și se poate aplica după vopsire sau pe oul nevopsit. Se mai pot face și alte aplicații cu panglici, pene, pănuși de porumb, decupaje din dantelă ca în imaginile de mai jos.

Ouă cu linii

Pentru a obține un design frumos de lunii, putem lipi pe ouă înainte de vopsire scoch subțire sau ață și apoi se pun în vopsea. După ce se scot și se usucă se dezlipește scoch-ul și rămân modele albe. Se pot lipi și abțibilduri cu forme sau litere. Trebuie să fie ceva ce se dezlipește ușor după.