Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să alegi un film de familie

Cum să alegi un film de familie

Când copiii mei erau mici, aveam grijă să nu vizionăm împreună cu ei sau în prezența lor filme care să-i sperie, sau să-i expună la conținut nepotrivit vârstei lor. Și nici nu-i lăsam uitați în fața televizorului, aveau voie să se uite doar la desene animate sau la canalul Animal Planet și numai în prezența noastră, pentru că nu știam ce vor butona când nu suntem acolo.

Ne plăcea să alegem un film de familie și să-l vizionăm împreună în weekend, cu popcorn și limonadă sau cu faimoasa budincă de ciocolată mult apreciată la noi în casă. De obicei îl închiriam de la un magazin din apropiere. Aceste momente erau mult așteptate de noi și de copii, creând un timp minunat părinți-copii. Fata mea, care e acum căsătorită, vine din când în când sâmbăta cu fetița ei și îmi spune:

– Mamă, hai să ne uităm împreună la un film de familie, tu ești așa de bună să alegi.

Iată câteva idei cu ce ar trebui să ai în vedere când vrei să găsești un film pentru întreaga familie:

  • dacă filmul este de desene animate, nu neaparat este și pentru copii. Atenție la conținut, dacă subiectul este potrivit cu vârsta copiilor tăi, dacă nu are restricții ve vârstă pe carcasă, dacă nu conține scene foarte luminoase și are avertizări că pot fi dăunătoare pentru ochi
  • copiii prea mici nu vor avea răbdare să vizioneze un film prea lung așa că faceți pauze de gustări sau alegeți filme mai scurte pentru a le viziona cu ei
  • un criteriu este să se evite filmele cu război, violență, personaje malefice, etc. Chiar dacă la final învinge binele în film, veți fi surprinși să vedeți că cei mici vor imita în jocurile lor personajele negative mai mult decât pe cele pozitive, se vor lovi între ei, vor deveni mai agitați și mai violenți
  • chiar dacă scrie pe coperta lor că sunt de familie, este bine să citiți informații despre film mai întâi, să vizionați un trailer sau să vă uitați prin el. Multe filme categorisite ca fiind ok pentru copii, introduc subtil ideea că divorțul, homosexualitatea, consumul de alcool, revolta față de părinți, relațiile de dragoste între copii, este ceva normal și trebuiesc acceptate, practicate.
  • unii părinți consideră că și seria Barbie poate afecta fetițele și crea complexe serioase și probleme de alimentație, acestea dorind să ajungă să arate ca personajele îndrăgite.
  • multele dintre filmele pentru copii sunt filme de fantezie și pot să ne placă nouă ca și adulți. Specialiștii atenționează însă părinții că de fapt copiii sub 7 ani nu ar trebui să vizioneze astfel de filme deoarece nu fac diferența dintre fantezie și realitate și pot să dezvolte frici sau să încerce să copie ce au văzut în film. Când am mers într-o vară la mare, un băiețel de 5 ani îmbrăcat într-un costum de Superman a sărit de la etajul 3 din balconul camerei de hotel, probabil convins că poate să zboare. Băiatul meu a avut câteva săptămâni când avea cam 6 ani când nu voia să doarmă singur și cu lumina stinsă de teama că o să vină să-l atace căpitanul Hook pe care îl văzuse într-un desen animat cu Peter Pan.
  • Urmăriți ca filmele să îi învețe pe copii valori, comportamente pozitive. Eventual puteți avea o scurtă discuție cu ei după film despre ce au învățat, ce le-a plăcut etc.