Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cele mai frecvente accidente ale vacanței și tratarea lor

Cele mai frecvente accidente ale vacanței și tratarea lor

Copiii sunt în vacanță și mai mult timp liber de joacă și de activități afară implică, aproape inevitabil, zgârâieturi, tăieturi, înțepături, vânătăi, etc.

Putem interveni imediat cu câteva măsuri simple de prim ajutor:

  • În primul rând menține-ți calmul – agitația și îngrijorarea adulților va agrava simptomele copiilor. Vorbește-i calm, liniștește-l, nu-i face atunci morală pentru neatenție sau pentru neascultare. O să ai timp pentru asta mai târziu.
  • Clătește locul afectat cu apă rece și săpun – dacă rana este mai adâncă, nu introduce săpun în rană, șterge cu un prosop ud doar zonele din jurul rănii. Asigură-te că nu au rămas în rană așchii, nisip și alte impurități, le poți scoate cu o pensetă dezinfectată, dar dacă sunt cioburi sau un corp străin ceva mai mare, e nevoie de intervenția medicului.
  • Poți folosi un dezinfectant pentru răni, dar atenție, nu oricare- apa oxigenată este recomandată pentru tratamentul local al rănilor, oprește sângerarea, are calităţi cicatrizante şi antiseptice; rivanolul este o substanţă antibacteriană cu care poți tampona plăgile deschise de 2-3 ori pe zi, dar folosirea lui în exces împiedică cicatrizarea; peroxidul de hidrogen sau iodul pot provoca agravarea rănilor; deşi spirtul este o soluţie dezinfectantă, nu poate fi utilizat pentru tratarea rănilor deschise.
  • Aplică un plasture sau un pansament curat pe locul vătămat- în cele mai multe cazuri este de ajuns. În caz de sângerare, aplică un pansament mai gros sau o batistă curată și presează deasupra plăgii 20-30 min sau până la transportarea la o unitate medicală în situații mai grave. Rănile la nivelul feței sângerează mai mult, pielea fiind mai vascularizată. Dacă rana este situată la nivelul unui braț sau picior, ridicarea acestuia mai sus de nivelul inimii va ajuta la diminuarea sângerării. Rănile lăsate libere la aer se vindecă mai repede dar trebuie menținută curată zona respectivă. Dacă se aplică un bandaj, acesta trebuie schimbat in fiecare zi.  Poți aplica o compresă rece sau gheață pe vânătăi dar și ceva naturist: ceapă, foi de varză zdrobite sau o gulie dată prin răzătoare, frunze tocate de pătrunjel.
  • Dacă rana formează cruste, nu trebuiesc îndepărtate, acestea vor proteja rana de mizerie și vor cădea de la sine.
  • Când trebuie să duci copilul la medic- când rana este adâncă, cu margini depărtate; când leziunile sângerează abundent și nu poți opri sângerarea; când în rană există obiecte străine care nu pot fi îndepărtate acasă; când copilul prezintă și alte simptome ca: semnele unei fracturi, dureri severe, amețeală, greață, vomă, tulburări de vedere și de echilibru, pierderea cunoștinței, febră, inflamarea rănii. Atenție în mod deosebit la loviturile și rănirile la nivelul capului sau dacă copilul a căzut de la înălțime ori a suferit o lovitură violentă la nivelul abdomenului. Faptul că rănile sunt minime la suprafață nu înseamnă că nu poate avea răni interne care îi pot pune viața în pericol și pentru acestea este nevoie de supraveghere și investigații medicale complexe. La fel în cazul unui bebeluș sau copil foarte mic, prezentarea la medic este obligatorie pentru că simptomele la ei pot fi înșelătoare și nici nu ne pot spune ce îi doare.