Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Întârzierea dezvoltării limbajului la copii – cauze posibile

Întârzierea dezvoltării limbajului la copii – cauze posibile

Ca și alte abilități și deprinderi, vârsta la care copiii încep să vorbească poate varia. Medicii specialiști în dezvoltarea vorbirii și a limbajului dau aceste sfaturi pentru ca părinții să-și dea seama dacă există motive de îngrijorare:
Diferențe dintre vorbire și limbaj?

Vorbirea este expresia verbală a limbajului și include articularea (modul în care formăm sunete și cuvinte).
Limbajul oferă și obține informații, cuprinde mai multe aspecte ale comunicării – verbală, nonverbală și scrisă.

Ce sunt întârzierile de vorbire sau limbaj?

Problemele de vorbire și limbaj diferă, dar adesea se suprapun. De exemplu:

Un copil cu o întârziere a limbajului ar putea spune bine cuvintele, dar ar putea să unească doar câte două cuvinte nu mai multe.
Un copil cu întârziere în vorbire poate folosi cuvinte și fraze pentru a exprima idei, dar poate fi greu de înțeles.

Care sunt semnele unei întârzieri?
Un copil care nu reacționează la sunete sau nu dă nici un semn atunci când i se vorbește ar trebui să fie verificat imediat de un medic. Dar, adesea, este greu pentru părinți să știe dacă copilul are nevoie de puțin mai mult timp pentru a atinge o etapă de vorbire sau de limbaj sau dacă are o problemă.

Iată câteva lucruri de urmărit. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră:

  • până la 12 luni: nu folosește gesturi, cum ar fi să arate spre obiecte sau să facă ”la revedere” cu mânuța
  • la 18 luni: preferă gesturile mai mult decât cuvintele pentru a comunica
  • la 18 luni: are probleme cu imitarea sunetelor
  • are probleme în înțelegerea cererilor verbale simple
  • cu 2 ani: poate imita doar vorbirea sau acțiunile și nu pronunță cuvinte sau fraze în mod spontan
  • la 2 ani: spune doar câteva sunete sau cuvinte în mod repetat și nu poate folosi limbajul oral pentru a comunica mai mult decât nevoile lui imediate
  • la 2 ani: nu poate urma instrucțiuni simple
  • la 2 ani: are un ton neobișnuit al vocii (cum ar fi un sunet nazal)
Citește și:   Eu nu mă grăbesc să cresc...

De asemenea, sunați la medic dacă vorbirea copilului dumneavoastră este mai greu de înțeles decât se aștepta pentru vârsta lor:

  • Părinții și îngrijitorii obișnuiți ar trebui să înțeleagă aproximativ 50% din vorbirea unui copil la 2 ani și 75% din acesta la 3 ani.
  • Până la vârsta de 4 ani, un copil ar trebui să fie înțeles în mare parte, chiar și de către persoanele care nu îl cunosc.

Ce cauzează întârzierea vorbirii sau de limbaj?

Cauze posibile:

  • o problemă fizică- cum ar fi probleme cu limba, palatul gurii sau frenul scurt (pliul de sub limbă) poate limita mișcarea limbii
  • mulți copii cu întârzieri de vorbire au probleme motorii. Acestea se întâmplă atunci când există o problemă în zonele creierului responsabile de vorbire. Acest lucru face dificilă coordonarea buzelor, limbii și maxilarului pentru a scoate sunete de vorbire. Acești copii ar putea avea și alte probleme orale-motorii, cum ar fi probleme de hrănire.
  • problemele de auz pot afecta, de asemenea, vorbirea. Deci, un medic specialist ar trebui să testeze auzul unui copil ori de câte ori există o problemă de vorbire. Copiii care au probleme cu auzul pot avea probleme cu rostirea, înțelegerea, imitarea și utilizarea limbajului.
  • infecțiile urechii, în special infecțiile cronice, pot afecta auzul. Dar atâta timp cât există auz normal la o ureche, vorbirea și limbajul se vor dezvolta normal.
  • cauze psihologice- copilul este grav neglijat sau are autism ori o întârziere mentală
  • confuzie lingvistică- se întâmplă când bebelușul crește în altă țară și este expus și la o altă limbă decât cea maternă, ori i de vorbește în mai multe limbi. Acești copii arată clar că înțeleg ce li se spune, în ambele limbi, dar vorbesc mai târziu
Citește și:   10 lucruri pe care copiii şi le doresc de la părinţii lor

Cum sunt diagnosticate întârzierile de vorbire sau limbaj?

Dacă bănuiți că micuțul dumneavoastră ar putea avea o problemă, este important să vă adresați imediat medicului de familie și eventual unui logoped, dacă nu există probleme fizice evidente.
Pe baza rezultatelor testelor, medicul logoped ar putea recomanda terapia logopedică pentru copilul dumneavoastră și este important să fie începută la o vârstă cât mai mică.
Logopedul va lucra cu copilul dvs. pentru a-i îmbunătăți abilitățile de vorbire și limbaj și vă va arăta ce să faceți acasă pentru a vă ajuta copilul.

Cum pot ajuta părinții?

Părinții au un rol important în ajutorarea copiilor care au o problemă de vorbire.

Iată câteva modalități de a încuraja dezvoltarea vorbirii acasă:

  • Concentrează-te pe comunicare- vorbește cu bebelușul tău, cântă-i și încurajează-i imitarea sunetelor și a gesturilor.
  • Citește-i copilului tău. Începe să-i citești când copilul este bebeluș. Căută cărți tactile, adecvate vârstei sau cărți ilustrate care să încurajeze copiii să interacționeze în timp ce văd imaginile.
  • Folosește situațiile de zi cu zi. Pentru a dezvolta vorbirea și limbajul copilului tău, vorbește-i de-a lungul zilei. Arată-i și numește obiecte,  alimentele de la magazinul alimentar, explică-i ce faci în timp ce gătești sau când faci curat în cameră, indică obiectele din jur când îl duci la plimbare sau pe stradă. Vorbește-i clar, simplu, fără diminutive.