Eram într-un supermarchet cu puțin înainte de Crăciun când am auzit țipetele unui copil. Cum nu știam ce s-a întâmplat, eu și câțiva curioși ne-am apropiat de locul respectiv. Lângă un raft de jucării, un copil de vreo 5-6 ani se tăvălea pe jos strigând cât îl țineau plămânii:
– Vreau mașina! Ia-mi mașinaaaaa! O vreaaaaaau!
Mama lui se lupta să împingă un cărucior de cumpărături încărcat pe care căra și un bebeluș și, înainte ca cineva să poată face vreo mișcare, puștiul isteric s-a dat cu capul de pardoseală și a început să urle și mai cu spor.
La ieșire, pe când plăteam, cine credeți că stătea la rând în fața mea, cu o pungă de gheață pe cucui și cu mașina dorită în brațe, tot numai zâmbet și veselie: nu e greu de ghicit că chiar el!
Din păcate astfel de scene se pot vedea des pe la noi și nu sunt altceva decât strategii de manipulare prin care copiii obțin ceea ce vor. Fapul că chiar au succes, ca în cazul pe care vi l-am relatat, este ceva îngrijorător. Părinții motivează că nu au cum altfel să îi facă să înceteze și că simt că îi fac de rușine în fața altor oameni. Ceea ce probabil se întâmplă e că acești puști nu se vor opri doar la circul din magazin ci, vor continua și în alte părți, pe stradă, în parc, acasă. Asta pentru că vor ști din experiență că așa vor primi ceea ce vor.
Totuși cum să rezolvi cu succes crizele ”Vreau! Vreau!”? Iată câteva sfaturi utile:
-
când copilul face o criză în public, în orice caz nu îi da ceea ce dorește
-
fii calm, du-l în mașină sau într-un loc ferit și spune-i că, dacă nu încetează până numeri până la 3, mergeți acasă și va fi pedepsit. Și chiar fă asta dacă el chiar nu se oprește, așa va vedea că vorbești serios.
- fii ferm, dacă ai spus NU, atunci să rămână NU. Dacă țipă sau plânge, nu va ajuta să îi dai rațiuni de ce nu vrei să îi cumperi: ai astfel de jucărie, este scumpă, nu e pentru vârsta ta etc. Oricum nu te va asculta.
-
Dacă partenerul tău e prezent și spune NU, nu interveni să pledezi pentru copil pentru că te va considera mai ușor de manipulat
- Nu-l bate sau insulta. Ajunși acasă, sau după ce s-a liniștit îi poți spune că nu a avut un comportament bun și să găsești o pedeapsă pe măsură, dacă se poate legată de magazin, de exemplu: Timp de 2 săptămâni nu vei mai merge cu mine la supermarket, vei sta acasă. Știu că îți place să îți cumpăr ciocolata ta preferată când mergem acolo, dar timp de 3 săptămâni nu o să-ți mai iau etc.
- nu îi face promisiuni pe care nu ai de gând să le ții de genul ”Taci că îți cumpăr data viitoare…”
- nu îl minți (”Nu am bani acum, tu știi că suntem săraci etc). El nu va înțelege de ce ai bani pentru tot felul de alte lucruri și nu pentru ce dorește el.
- dacă ai posibilitatea să alegi, nu te duce la cumpărături cu mai mulți copii decât poți controla.
-
înainte să pleci de acasă explică-le clar ce veți cumpăra și că nu intenționezi să le iei dulciuri, jucării etc. Întreabă-i dinainte dacă au nevoie de ceva pentru grădiniță/ școală și așa vor învăța că se planifică din timp cumpărăturile.
- Fă una-două reguli simple și pune-i să le repete înainte de a intra în magazin: Nu atingem nimic de pe rafturi! Nu plecăm de lângă mama!
- Le poți da de la început mici sarcini, ca să nu fie atrași de alte lucruri din rafturi și să se simtă utili: Ina mă ajută să împing căruțul, când ajungem la fructe Robert o să mă ajute să le aleg pe cele mai frumoase.
Mult succes și… copii cuminți!