Când un copil ia lucrurile altora fără să ceară voie, se numește furt, chiar dacă el consideră că doar le-a împrumutat sau avea să spună mai târziu despre ele.
Există multe cauze care îi pot îndemna pe cei mici să fure:
Copilul nu are simțul proprietății dezvoltat
Se întâmplă mai ales la copiii foarte mici, pentru care este natural să întindă mâna după ceea ce le place, în special jucării sau dulciuri. Desigur că și la vârsta lor trebuie să le explicăm clar că nu este un lucru bun și apoi să mergem împreună cu ei ca să le dea înapoi și să-și ceară scuze.
Fură lucruri pe care crede că nu le poate avea
În clasă la fiul meu era un băiețaș care mereu era prins cu penare, pixuri, telefoane mobile și alte lucruri de la colegi. Mama lui îi creștea singură, era o femeie simplă care abia îi putea asigura strictul necesar și aceasta era modalitatea lui de a-și lua singur ceea ce nu spera să aibă altfel. Femeia și învățătoarea au avut mult de lucru să îl dezvețe.
Dacă ai un copil cu ieșiri de acest gen și e mai mărișor, învață-l să-și câștige singur banii pentru lucrurile de care are nevoie (să ducă ziarul unui vecin, să taie buruienile în curtea cuiva etc). De asemenea, arată-i cum să economisească treptat și apoi să cumpere ceva mai mare.
Furtul ascunde alte probleme
Poate fi neglijare, provine dintr-o familie destrămată, abuz, lipsă de afecțiune etc. In acest caz, fie au lipsit adulții din viața lui care să îl învețe ce este bine și ce este rău, fie face aceste lucruri pentru a atrage atenția celor din jur. Copiii învață repede că, dacă nu pot să iasă în evidență cu ceva bun, cu rezultate strălucite sau talente deosebite, atunci atunci cu siguranță va fi observat când face ceva negativ.
Iar când trece prin lucruri despre care nu poate vorbi liber, furtul poate fi un strigăt de ajutor.
Copilul este influențat
Fetița unor vecini a venit acasă cu un ceas de mână luat din casa unei prietene. Mama ei a aflat și a făcut mare scandal. Drept pedeapsă nu a mai lăsat-o să vină, ca de obicei, să se joace cu fata mea. Când am mers să o întreb ce s-a întâmplat am găsit-o pe Dora în camera ei, foarte revoltată că a fost pedepsită:
– Mama vine mereu de la serviciu cu pixuri, caiete, ascuțitori, creioane… Când iei de la birou nu este furt? m-a întrebat ea cu ochii în lacrimi.
Fie că vrem sau nu, suntem modelele după care cei mici învață să se poarte și să relaționeze cu ceilalți. Dacă îi repeți de 3 ori pe zi să nu fure dar te vede că tu nu respecți această regulă, atunci nu ai nici o autoritate: copii fac ceea ce văd!
Mai pot exista și influențe din afara familiei, din grupul de prieteni, colegi etc. În mod special copiii mai mari și adolescenții se lasă influențați. Supraveghează anturajele copilului tău, umple-i timpul cu activități sportive, culturale și de timp liber organizate, astfel încât să nu ajungă în preajma celor care l-ar putea învăța lucruri rele. Dacă lucrezi până târziu, asigură-te că are cine să verifice din când în când ce face fiu/fiica ta.
Aventură și acceptare
Legat de cauzele de mai sus, de nevoia de a ieși în evidență, a fi acceptat, unii adolescenți fac lucruri necugetate doar pentru a se integra în grupul lor (”Dacă așa fac ei, atunci nu este nici o cale să mă comport altfel”). Învață-i să își aleagă prietenii cu grijă.
La o anumită vârstă, influența filmelor de aventuri și a unor jocuri electronice violente, le poate da impresia că se antrenează într-o aventură captivantă atunci când fură sau fac ceva rău, mai ales dacă participă la asta împreună cu alți copii.
Probleme de natură psihică
Se întâmplă mai rar, dar poate fi o posibilitate. Un copil cu retard mental se va comporta ca unul de o vârstă mai mică, inclusiv nu va înțelege noțiunea de proprietate, semnificația regulilor etc.
Mai există și o afecțiune numită Cleptomanie, cei afectați având impulsul de a fura, fără a urmări vreun folos material.
Dependențe
Indiferent de vârstă, dependențele îi pot determina să facă lucruri regretabile doar pentru a avea cu ce să le alimenteze. A fost o perioadă când băiatul nostru mai mare ne fura bani din geantă ca să-și cumpere pe ascuns jocuri video pentru consolă. Îi spusesem clar că nu îi vom cumpăra mai mult de un joc nou la 2-3 luni. Așa că a găsit singur ”soluția” pentru a petrece cât mai mult timp jucându-se. Avea atunci 12 ani.
Alte dependențe pot fi anumite de alimente, băuturi răcoritoare, jucării sau obiecte pentru colecție și în cazuri mai grave țigări, alcool și droguri. Nu vă amăgiți că este încă mic, interveniți imediat, înțelegeți că este ceva serios mai ales când furtul se repetă și valoarea a ceea ce fură crește.
În toate aceste cazuri, trebuie să aflați cu răbdare cauza, pentru a ști cum să interveniți corespunzător. Pedepsele și cearta sunt bune, dar vor trata numai efectele. Adevărata lor schimbare va interveni doar când cauzele sunt îndepărtate.
Ajutați-i să dea înapoi ceea ce au luat sau să plătească paguba făcând ceva în loc.