Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cheia succesului copilului tău

Cheia succesului copilului tău

Fiecare părinte vrea să afle ”cheia succesului” care va ajuta un fiu sau o fiică să se dezvolte în viață, acea „rețetă secretă” pentru creșterea unui copil cu un viitor măreț. Există o astfel de rețetă? Răspunsul depinde de mentalitatea ta ca părinte și de modul în care îți pui mentalitatea în practică cu copiii tăi.

Iată un test: Copilul tău consideră că empatia este ceva cu care oamenii se nasc sau care poate fi dezvoltată? Dar tu ce crezi? Surprinzător, răspunsul va influența dacă copiii vor deveni adulți grijulii, plini compasiune și de succes sau nu. Ceea ce ei cred despre empatie este un factor important în determinarea acțiunilor lor în lume – acțiuni care ajută fiecare copil să-și definească și să-și realizeze propria cheie pentru succes.

Un studiu efectuat de psihologii Carol Dweck, Karina Schumann și Jamil Zaki a constatat că oamenii care cred că empatia se poate dezvolta, vor face mai mult efort pentru a înțelege și împărtăși sentimentele altcuiva decât cei care cred că empatia este o trăsătură fixă, care nu poate fi îmbunătățită. Au mai descoperit că, atunci când ei învață că empatia poate fi îmbunătățită, sunt mult mai deschiși să empatizeze cu persoane ale căror origini etnice sunt diferite de ale lor.

Adevărul este că avem tendința de a empatiza cu cei „ca noi”. Schimbând felul în care copilul tău gândește despre empatie și crede că trăsăturile fundamentale ale omenirii pot fi îmbunătățite, îl va ajuta să simtă cu ceilalți care nu sunt „ca el”. Și asta pentru că, o cheie importantă pentru succes este capacitatea noastră de a avea relații pozitive (sociabilitate). Trecerea la o mentalitate de creștere a empatiei are potențialul de a reduce intimidarea, disensiunile rasiale și ura, și va ajuta la copiii să ajungă lideri plini de compasiune, altruiști care aduc o diferență în lume.

Citește și:   Motive pentru care copiii merg cu un străin

Cheia succesului este în mintea aflată în dezvoltare a copilului tău”, spune Michele Borba un psiholog educațional, specialistă în parenting și dezvoltarea caracterului, autor a 22 de cărți în domeniu. Aceasta afirmă că este de datoria părinților să mute copiii dintr-o lume cu mentalitate Selfie, unde totul este despre ei, într-una a empatiei și grijii față de semenii lor. Ea propune 4 pași practici, care pot fi aplicați de către orice părinte, acasă:

PASUL 1: Încurajați-i pe copii să gândească empatic

Discutați cu ei diverse situații practice cu care s-au întâlnit, la nivelul vârstei și înțelegerii lor, de exemplu: ”Cum crezi că s-a simțit colegul tău când l-ai lovit?” ”Cum crezi că a fost pentru sora ta când ai poreclit-o?”, ”Ce crezi că simt copiii aceia rămași fără casă despre care s-a vorbit la știri?”

PASUL 2: Accentuați efortul lor de a empatiza

Laudă și scoate în evidență efectul produs de o anumită faptă a lor pentru alții, nu ceea ce au făcut, de exemplu: ”Uite-te cât de fericit l-ai făcut pe bunicul tău că l-ai ajutat”, în loc de „Bravo! I-ai dus gunoiul bunicului!”.

La fel pentru faptele lui rele, fă-l să vadă impactul negativ asupra oamenilor : ”Am fost foarte supărată să văd că nu m-ai ascultat.”Acest truc subtil îl va ajuta pe copil să înțeleagă mai adânc lumea sentimentelor umane și a modului cum o pot influiența.

Citește și:   6 secrete pentru a-ți învăța copilul să adoarmă singur

PASUL 3: Încurajați practica

Oferiți copiilor modalități practice de a fi empatici și altruiști. De exemplu puneți o cutie undeva în casă, astfel încât să poată să-și doneze din jucăriile folosite, unor copii săraci. Participați împreună la activitățile și evenimentele unor organizații de caritate locale. Încurajează-i să dăruiască o parte din alocația lor pentru o cauză nobilă.

Nu uitați, exemplul personal este cel mai important, ei vor învăța direct văzându-vă cum reacționați cu un cerșetor de pe stradă, cu o rudă bolnavă, cu o situație pentru care se face apel public de ajutor etc.

PASUL 4: Recapitulați impactul

Dr. Ervin Staub a descoperit că copiii cărora li se oferă ocazia de ai ajuta pe alții tind să devină mai de folos, mai altruiști și au mai puțin tendința de a se concentra doar asupra lor. Această oportunitate este o cheie a succesului. Încurajați copilul să reflecteze asupra experiențelor sale în care i-a ajutat pe ceilalți: „Ce a făcut persoana când ai ajutat-o? Cum crezi că s-a simțit? Cum te-ai simțit tu? Ai vrea să mai ajuți și pe altcineva?”

Ei învață astfel că pot avea și satisfacții personale fiind implicați în ajutorul celorlalți.

Așadar o „rețetă specială” pentru creșterea unui copil de succes, este investiția în abilitățile lui de empatizare și socializare.