Hiperactivitatea la copii poate avea multe cauze: poate fi doar un copil foarte inteligent pe care îl plictisesc activitățile de rutină, neglijarea, abuzul sau alte probleme emoționale pot să îi facă neliniştiţi și să nu se poată concentra, poate avea și alte probleme, retarduri mentale sau fizice ori boli care produc hiperactivitate și deficite de atenție.
Cum poți ști dacă ai cu un copil hiperactiv:
-
copilul nu stă nici o clipă liniștit, e într-o continuă mișcare
-
trece de la o activitate la alta, de multe ori fără să le termine
-
se plictisește repede
-
are probleme de concentrare în clasa, sau la diverse activități
-
poate avea / sau nu rezultate școlare scăzute
-
are probleme în controlul emoțiilor, face crize, excese de furie
-
poate fi și violent
-
poate avea o întârziere cognitivă și se comportă ca un copil mai mic
-
este egoist și nu înțelege nevoile celorlalți
-
se încadrează greu în grupuri
-
educatorii/ învățătorii se plâng continuu că deranjează orele, nu stă pe scaun, vorbește neîntrebat etc
Energia debordantă nu este greu de observat de către părinți, ți se pare că este o jucărie cu baterii și te întrebi extenuat când o să se consume. Dar pentru a vedea care este cauza, este bine să îl duceți la un consult de specialitate. Se estimează că un procent de 6-8% dintre copii suferă de deficite de atenție și hiperactivitate.
Cum se aleg activitățile
Desigur, în alegerea tipului de activități trebuie să țineți cont de caracteristicile problemei copilului. Altfel trebuie canalizată și consumată energia unui copil supradotat, altfel a unuia cu o hiperactivitate dată de autism, de exemplu.
Totuși ce au în comun acești copilași este energia lor și abordarea trebuie să răspundă nevoii lor de a face continuu ceva. Deci în ce activități îi poți implica:
-
Specialiștii spun că sporturile sunt foarte bune pentru copiii hiperactivi și cu deficit de atenție și recomandă câteva care pot aduce mai multe beneficii: înotul, gimnastica, artele marțiale, atletismul, fotbalul, tirul la țintă și tenisul. Acestea pot îmbunătăți concentrarea, îi vor ajuta să se integreze în echipă și să învețe abilități sociale, îi vor învață să împlinească obiective și să ducă activitățile până la capăt, le va ameliora comportamentul agresiv și… desigur le vor consuma energia în exces. Nu trebuiesc tratați diferit de alți copii ci poate doar să repete mișcările de mai multe ori, să li se reamintească regulile mai des, să fie puși să facă ceva și în pauze sau timpii de așteptare, pentru a nu se plictisi. Antrenorii trebuie să cunoască problema lor și să încerce să îi integreze, să îi pună să interacționeze mai mult cu ceilalți.
-
Copiii trebuie să facă multă mișcare sau să aibă un hobby care să îi implice activ (mersul pe bicicletă, pe role, dans, badminton etc). Probabil inițial vor avea nevoie de implicarea părinților care să le cultive cu răbdare pasiunea, să-i învețe cum să facă acea activitate, să le țină companie.
-
Jocurile- puteți folosi jocuri și jucării care să le consume energia dar nu uitați de cele care îi pot ajuta în creșterea atenției, concentrării, răbdării, care dezvoltă gândirea strategică și îi integrează în echipe. Șahul, Nu te supără frate, Monopoly și alte jocuri de masă de strategie sunt foarte eficiente.
-
Activitățile în aer liber- plimbările, alergatul, drumețiile sunt deosebit de utile pentru copiii hiperactivi. Tendința lor naturală este de a se izola, fiind respinși de multe ori de cei de seama lor, profesori și alte persoane datorită energiei lor incontrolabile. Nu-i lăsaţi uitați în față computerului sau televizorului.
-
Activitățile creative- astfel de copii au probleme în a face activități simple ca desenatul, lucru manual, modelatul, dar aceste activități îi pot calmă și le pot dezvolta concentrarea și coordonarea. O idee ar fi să îi dai copilului la început ceva simplu care să poată fi realizat în timp scurt, crescând treptat timpul necesar și dificultatea, De asemenea, activitățile trebuie să fie variate (acum decupat, data viitoare modelat, apoi muzică etc), combătând tendința lor de a se plictisi repede.
-
Crează un colț de calmare în casă în care să îl trimiți când energia lui îl duce la agresivitate sau comportament negativ. Cum să faci asta poți citi în articolul Amenajează un colț al calmarii pentru copilul tău
-
Când hiperactivitatea se agravează și se ajunge la crize, învață-l să folosească Tehnica respirației: să inspire aer pe nas și să-l expire pe gură de 10 ori. Dacă nu s-a calmat încă mai poate repeta încă de 10 ori. În timpul respirației profunde, pulsul copilului și tensiunea arterială se echilibrează și se instalează o stare de calm în întreg organismul.
În toate aceste activități ai nevoie de multă răbdare și calm, pedepsele repetate și certurile neajutându-i deloc. Apelează la sfaturile specialiștilor când este nevoie dar nu-i implanta copilului în cap ideea că este bolnav și are o problemă, pentru că îi va îngreuna evoluția.