Marsupiile de purtat bebelușul sunt de multe feluri, fabricate de multe firme, unele mai simple, altele mai sofisticate, cu mai multe accesorii, care permit mai multe poziții de purtare. Utilitatea lui este aceea de a putea purta copilul cât ușor și într-o poziție confortabilă pentru acesta.
Ce ar trebui să știți atunci când alegeți sau instalați bebele în marsupiu:
- trebuie să păstreze poziția anatomică a corpului celui mic- asta înseamnă în primul rând evitarea curburilor nefirești ale coloanei. Mulți specialiști nu recomandă folosirea marsupiului la copii mai mici de 3-4 luni sau de 5kg greutate, pentru că ei nu au dezvoltată curbura cervicală, oasele sunt încă în formare și pot fi afectați. Coloana trebuie să fie curbată ușor în afară, ca în imagine.
- picioarele flectate în poziție M (broscuță)– bebelușul trebuie să poată îndoi picioarele în aşa fel încât bazinul şi picioruşele să formeze un fel de litera “M”, ca în imagine, având fundulețul mai jos decât genunchii. O asemenea poziţie a picioarelor corespunde anatomiei sugarului și este foarte importantă mai ales în cazul suspiciunii de displazie de şold, deoarece acţionează atât profilactic cât şi terapeutic împotriva acestei dezvoltări greşite. În acest scop alege marsupii a căror parte de jos să ajungă de la locul în care se flectează un genunchi până sub celălalt, o dimensiune mai mică nu îl va putea sprijini bine și picioarele vor atârna.
- Cu capul către pieptul mamei – indicat la orice vârstă dar în special bebelușilor foarte mici. Această poziție ne permite să-i supraveghem îndeaproape pe timpul transportului și să observăm nevoile lor dar crează și o legătură specială cu micuțul, mimând mediul intrauterin și apropierea de mama de acolo. Întoarce-l ușor cu capul într-o parte, bărbia în sus, cu nasul și gura neobstrucționate. Specialiștii nu recomandă să-i purtați cu fața spre exterior, sau să faceți asta doar pentru bebeluși mai mari, peste 9-10 luni. În cazul așezării spre exterior greutatea picioarelor lor ar putea pune presiune pe coloană, la fel pieptul mamei poate crea un unghi de suport nepotrivit, iar la băieței se presează organele sexuale putând forma leziuni. Există și marsupii sau hamuri care se pot purta în spate, iarăși pentru copii de vârste mai mari.
- Așezat în poziție verticală – nu se recomandă să se așeze bebelușul în marsupiu în altă poziție decât verticală. Există și accesorii de tip scaun pe care bebele poate fi sprijinit doar, și atunci brațele părintelui sunt principalul suport, atunci se poate așeza și în poziție culcat ca să doarmă sau pe timpul alăptării, cât stați așezați etc. Nu vă faceți griji, copiii pot dormi și în poziție verticală.
- Folosește suport pentru cap și gât– multe persoane cred că suporturile pentru cap și gât sunt utile doar pentru bebeluși foarte mici care nu își țin încă capul. În realitate acestea sunt foarte bune și în caz de zgâlțâieli în timpul mersului sau alte evenimente neprevăzute care pot pune serios în pericol micuțul.