Când ai un bebeluș în casă, cea mai dificilă perioadă este aceea în care începe să umble în brânci și să tragă de toate lucrurile din jur, să pună totul în gură, să mănânce sau să înghită ceea ce nu te aștepți.
Îmi amintesc că atunci legam sau încuiam toate dulapurile de jos, foloseam un gărduț să-i limitez accesul către scări, aveam grijă să nu las nimic în calea băiețelului meu. Dar putea veni în bucătărie și, de câteva ori s-a întâmplat să-și umple pumnișorii cu pământ din ghiveciul ficusului pe care îl aveam acolo, și, desigur, să ducă la guriță.
Nu am fost conștientă de riscurile plantelor de apartament până nu am văzut la TV cazul unui bebeluș intoxicat accidental cu frunzele de la un copăcel ornamental, Leadru, și chiar aveam pe balcon doi, cu flori roze, parfumate.
Desigur că m-am documentat rapid și am găsit această listă de plante și arbori ornamentali care pot fi foarte otrăvitoare:
- Cala (Calla palustris) – această floare este foarte des întâlnită la noi ca plantă de apartament. Îmi amintesc că am avut mereu în casă când eram copil. Ceea ce nu știam este că poate face rău. Toate părțile ei sunt otrăvitoare, atingerea sau ingerarea lor pot provoca senzații de arsură și iritații la nivelul pielii, iar la ingerare inflamarea cavității bucale, tulburări digestive, dureri abdominale.
- Laurul Daphne – este un copăcel ornamental folosit în casă și în grădini, comun în Europa și Africa de Nord. Are flori roze, galbene, mov sau albe dispuse în mănunchiuri foarte parfumate. Semințele acestuia sunt foarte otrăvitoare putând provoca dureri intestinale și moarte dacă nu se intervine la timp.
- Colocazia (Caladium bicolor)– datorită frunzelor sale cu nuanțe de verde și roșu, colocazia arată perfect în ghivece și în grădini. Totuși atenție mămici: are o toxicitate severă, toate părțile ei sunt periculoase, conținând Oxalat de calciu. Poate produce iritații la nivelul pielii și cavității bucale (ingerare), vomă, diaree severă.
- Ficusul– este iarăși o plantă comună de apartament. Este frumoasă dar nu o păstrați în locurile în care au acces bebelușii. Seva plantei conține psoralen și furocumarina care pot provoca diaree, dureri mari abdominale, vărsături iar la contactul cu pielea mâncărimi, iritații nivelul ochilor, tuse.
- Croton (Codiaeum variegatum)– această plantă cu frunze arată foarte frumos în ghiveci sau în grădină dar trebuie precauție când aveți copii mici. Este de toxicitate medie dar toate părțile ei pot face rău provocând în caz de ingerare stare de vomă, amețeli, diaree. Simplul contact cu pielea poate să cauzeze dermatite alergice și erupții
- Dieffenbachia– plantă ornamentală care seamănă mult cu ficusul, comună în magazinele de plante ornamentale. Este foarte toxică, doar mestecarea unei frunze poate cauza durere și inflamarea limbii, gâtului. La copiii foarte mici, anumite publicații spun că inflamarea căilor respiratorii le pot pune viața în pericol.
- Ciclama (Cyclamen)– Am primit o plantă de acest fel de ziua mea. Florile mov, puțin ridicate cu tulpini lungi deasupra frunzelor, sunt superbe. Copiii mei sunt mari acum dar nu păstrați o astfel de plantă dacă aveți bebeluși în casă. Părți ei otrăvitoare sunt florile, tulpina și bulbii conținând aponina și glucozidul ciclamic, substanțe foarte toxice. În funcție de cantitatea ingerată poate da amețeli, diaree, vărsături, spasme, probleme respiratorii și chiar paralizii temporare.
- Amaryllis (Hippeastrum)– Este o plantă foarte frumoasă de apartament. Deși toxicitatea ei este medie (conține Licorină), ingerarea unei bucăți din bulbii ei poate provoca diaree, dureri abdominale și greață. Specialiștii spun că la bebeluși simptomele pot fi mai severe.
- Leandru– această plantă exotică arată ca un copăcel cu frunze lungi și flori forte frumoase roșii, roze sau albe. Pentru copii este periculos dacă ajung la frunzele sau semințele lui deoarece este una dintre cele mai otrăvitoare plante provocând probleme intestinale, de circulație, de inimă, iar în cantități mai mari comă și chiar moarte.
- Azalee (Rhododendron)– este, pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă, toate părțile ei fiind otrăvitoare. Poate provoca de la lăcrimare, secreții nazale și iritații în contact cu pielea la dureri abdominale, greață, tulburări cardiace și respiratorii, convulsii, comă în caz de înghițire.
- Ciumăfaia (Datura stramonium) – mai este cunoscută în popor sub denumirea de Iarba dracului, Seminţele nebune, sau Trompeta îngerilor. Florile ei sub formă de clopot mare, asemănătoare cu gladiolele, sunt frumoase și din această cauză este des întâlnită ca plantă de apartament sau de grădină. Frunzele și tulpinile acesteia conțin substanțe otrăvitoare care pot provoca sete, delir, halucinații, comă și moarte.
- Până și Crăciunița sau Steaua Crăciunului (Euphorbia pulcherrima) cu care ne înfrumusețăm sărbătorile de iarnă are o toxicitate medie. Contactul cu ochii poate produce iritații și pierderea temporară a vederii iar în caz că cei mici o înghit, pot prezenta greață, vărsături, iritații ale limbii și gâtului.