Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Noul coronavirus și sarcina

Noul coronavirus și sarcina

Pe multe rețele sociale viitoarele mămici sunt îngrijorate și au multe întrebări, normale în această epidemie. Le poate afecta noul coronavirus pe ele sau fătul? Cum să se protejeze? În acest articol vom încerca să răspundem la câteva dintre aceste întrebări culegând informații despre ce cercetări și observații s-au făcut până acum.

Gravidele sunt mai expuse la Covoid 19?

Femeile însărcinate sunt într-o grupă de risc, datorită imunității lor scăzute. Se știe că în sarcină nivelul de imunitate la femei scade pentru a permite sarcina și, ca urmare, sunt predispuse la îmbolnăviri.
”Și știm că virusurile caută gazde, care nu se pot lupta eficient cu ele. De aceea, în sarcină, este obligatoriu să stați în casă și să respectați toate măsurile de igienă”, dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Simptomele mai severe, cum ar fi pneumonia, par a fi mai frecvente la persoanele în vârstă, la cei cu sistem imunitar slăbit sau afecțiuni pe termen lung. Totuși până în prezent, nu există dovezi că femeile însărcinate care suferă de această infecție prezintă mai multe riscuri de complicații grave decât orice alte persoane sănătoase.

COVID 19 poate afecta fătul?

Specialiștii spun că nu boala în sine ci febra din cadrul acesteia poate afecta fătul. Indiferent de cauze, febra poate să aducă neajunsuri ca:

  • creșterea riscului de avort spontan, mai ales dacă febra mare apare la o persoană însărcinată în primul trimestru
  • malformații ale fătului – se crede că pot fi produse tot de puseele de febră, la fel ca în cadrul altor infecții cu virusuri, dar nu sunt multe date încă să confirme acest lucru, coronavirusul nou fiind o problemă recentă la care efectele se vor vedea în timp.
Citește și:   Totul despre scutece și iritații la bebeluși

În cazuri grave, cu deficiențe severe respiratorii, fătul poate fi privat de oxigen și sarcina poate fi în pericol. Sunt raportate câteva cazuri de naștere prematură din mame cu COVID 19.

Există riscul transmiterii bolii la naștere?

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă ca gravidele care au dezvoltat COVID 19 să nască prin cezariană ca măsură de precauție. Totuși unii medici de la diverse clinici din lume consideră această opțiune mai sigură.
Revista medicală The Lancet precizează că fătul nu este infectat intrauterin de la mama care a făcut infecția. Dar că după naștere are anticorpii împotriva bolii de la aceasta, de aceea se recomandă să fie pus în aceeași cameră cu mama și nu există nici un risc să fie alăptat la sân(doar dacă mama ia ceva tratment contraindicat alăptării).

Rapoartele inițiale din China nu au arătat nicio dovadă a transmiterii virusului de la mamă la copil în timpul sarcinii sau nașterii (transmitere verticală). Cu toate acestea, pe 26 martie, au fost publicate noi informații: într-un caz de la Wuhan, există dovezi mai puternice că s-ar putea să fi avut loc o transmisie verticală. Acest lucru necesită în mod clar investigații suplimentare și RCOG monitorizează cu atenție toate dovezile pe măsură ce sunt produse. Este important să subliniem că în toate cazurile raportate de nou-născuți care dezvoltă coronavirus foarte curând după naștere, copilul a fost bine. precizează Royal College of Obstetricians & Gynaecologist UK

Citește și:   Atenție părinți: Efectele pandemiei Covid19 asupra copiilor

Gravida trebuie să ia măsuri speciale?

Măsurile de prevenire a infectării sunt aceleași ca și la alte persoane: să stea în casă, să evite contactul cu alte persoane, să mănânce sănătos, mai ales alimente cu conținut mare de vitamina C.
La orice semn de boală să contacteze telefonic ginecologul la care este în evidență sau medicul de familie. Trebuie investigată orice febră crescută, chiar dacă pot fi și alte cauze. 
”Se consideră febră mare peste 38 de grade Celsius. În caz de febră, în sarcină, în toate trimestrele, e permis paracetamolul”
, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.

La fel trebuiesc investigații în cazul unei tuse continue.

Gravidele sunt sfătuite să se prezinte la controalele stabilite, dar să nu meargă preventiv ori inutil în clinici și spitale aglomerate, ceea ce le poate mări riscul să ia coronavirusul. Oricum sunați medicul la care urmează să mergeți pentru a fi sigure că nu sunt anumite schimbări sau reguli noi. Din cauza unor spitale sau cadre medicale în carantină, se poate ca și aranjamentele cu privire la locul nașterii să se schimbe.
Dacă ai luat virusul sau ești în carantină și ți s-a spus să stai în izolare, nu merge la medic sau la controale, nu te duce nici dacă simți contracțiile nașterii ci sună la salvare și spune-le situația ta, să vină ei să te ia.