Ca să afli ce se vehiculează despre diversificarea alimentației la bebeluși, poți pune doar o întrebare pe un chat sau grup de părinți și vei vedea cât de ”creative” sunt unele răspunsuri.
Iată câteva mituri despre acest subiect care pot fi dezinformante și unele chiar dăunătoare pentru cel mic:
- Poți introduce alimente solide la orice vârstă- îmi amintesc că am vizitat o colegă de serviciu aflată în concediu de maternitate și, spre mirarea mea, dădea măr ras cu biscuiți bebelușei ei de numai 3 luni. A motivat că are multe colici de la lapte și mai bine să mănânce altceva, dar nu mi-a fost clar dacă informase medicul de familie despre asta ori îi recomandase un pediatru. Desigur, unii copii pot accepta solide mai devreme, dar până la 6 luni laptele mamei sau formulă sunt deajuns. Sistemul lor digestiv și rinichii nu sunt deajuns de mature să digere solide și, dându-i altceva decât lapte, există riscul de infecții și alergii. Discutați cu medicul sau cu un pediatru dacă cel mic refuză laptele ori are alergie la anumite comportamente din lapte și ei vă pot recomanda probiotice sau alt tratament care să ajute.
- Nu contează ce alimente solide îi dai- este adevărat că bebelușul trebuie să se adapteze treptat cu solidele și la început va accepta mai ușor anumite alimente, dar ca și părinți trebuie să avem în minte acoperirea unor nevoi ale organismului său atunci când introducem produse noi. Vitaminele D, C și fierul sunt doar câțiva dintre nutrienții de care au foarte mare nevoie pentru creșterea și dezvoltarea lor. Le poți da cereale îmbogățite cu fier amestecate în lapte (cerealele din orez sau fulgi de ovaz), piureuri din fructe (banane, pere, prune, mango), legume fierte și pasate sau făcute supe (cartofi dulci și albi, morcovi, dovleac, mazăre etc), iaurt neîndulcit făcut din lapte degresat sau o porție mică de brânzică. După 8 luni poți introduce și cărniță de pui, vită, porc fiartă bine și pasată, pește, ouă fierte (începe cu gălbenușul), fasole, năut, linte, o gamă cât mai mare de fructe și legume. Evită până la un an sarea, zahărul, prăjelile, preparatele, pâinea și produsele de patiserie în exces, alimentele care conțin conservanți și coloranți.
- Dacă bebelușul refuză solidele, nu trebuie să mai încerci– greșit! Nu întrerupe diversificarea și încercările de a-l obișnui cu mâncarea solidă decât dacă prezintă alergii sau vomită. Cere sfatul medicului pentru următorii pași dar cu siguranță nu trebuie să te oprești.
- La început trebuie să îi dai numai sucuri sau solide amestecate în lapte – iarăși este ceva greșit. Obișnuiește-l de la început cu mâncare piureuri sau pasată pentru că va fi mai greu să-i obișnuiești mai târziu. De asemenea, poți încerca bucăți mici (de mărimea unui deget) de alimente moi (coapte sau fierte), care pot fi bucăți de fructe sau de legume fierte. Cele mai bune alimente de acest gen sunt cele care pot fi tăiate în bucăți suficient de mari, pentru că bebelușul să le poată ține în pumnul său. Studiile arată că sucurile forțează sistemul digestiv și rinichii copilului.
- Îi poți da apă și ceaiuri încă de la naștere – nu este recomandat să îi dai bebelușului alte lichide decât lapte până la 5-6 luni. Acesta îi va ține și de foame și de sete. Introduse prea repede, pot forța rinichii și cauza probleme.