Această problemă a primului trimestru al sarcinii este numită Disgravidie și este reprezentată prin greață și vărsături.
Uneori simptomele sunt ușoare și normale pentru schimbările care se întâmplă în organism în primele luni de la concepție. Alteori se complică și vorbim despre o stare accentuată de rău, vărsături dese și greață pe toată perioada zilei, insomnie, oboseală, deshidratare, dureri abdominale, tahicardie, dureri de cap, stare de foame, confuzie, leşin, îngălbenirea pielii și pierderea în greutate.
Toate aceste simptome pot pune în pericol atât viața femeii însărcinate, cât și pe cea a fătului, dacă nu sunt tratate la timp și corespunzator.
Iată câteva remedii naturiste pentru a combate grețurile și vărsăturile, cele mai frecvente în sarcină:
condimentul de import, ghimbirul, este cel mai recomandat remediu naturist pentru a combate senzaţiei de greaţă în sarcină, fără a pune fătul în pericol. Acesta se poate consuma în stare crudă (se taie o bucată cât buricul unui deget și se mestecă ușor), sau sub formă de ceaiuri. De la farmaciile naturiste se mai pot cumpăra şi bomboane cu ghimbir, biscuiți, batoane nutritive care conțin acest aliment și sunt unele dintre cele mai eficiente.
- menta și lămâia- ceaiurile din mentă cu lămâie pot fi de ajutor gravidelor cu grețuri. Dacă ai senzaţii de căldură excesivă, un ceai rece de mentă te va răcori. Dacă ai greţuri frecvente, poți purta cu tine în geantă o lămâie. Îndată ce simţi că ţi se face rău, miroase coaja ei sau taie câteva felii și mănâncă-le.
- alte plante medicinale recomandate sunt iarba creață și musetelul. Se pot consuma sub formă de ceaiuri pe toată perioada zilei.
consumă lichide hrănitoare în loc de mâncare, dacă nu o tolerezi. Supele călduțe, sucurile de mere, morcovi, ţelină în care se presară și puțin ghimbir sau mentă, sunt o opţiune bună atunci când nu poți mânca și ai pierdut lichide prin vărsături dese.
- ia gustări mici intre mese care reduc aciditatea și greața: o banană, un măr, o portocală, nişte nuci, alune. De esemenea, poți folosi tot cu același rezultat alimente uscate ca biscuiții, pâinea prăjită, fulgii de porumb, batoanele de ovăz etc.
- uleiuri esențiale- pune câteva picături într- difuzor pentru relaxare sau în cada cu apă călduță. Sunt recomandate în acest scop uleiurile esenţiale de mentă, lămâie, levănțică sau rozmarin. Este o metodă simplă și nu are efecte adverse.
- simplifică dieta– evită alimentele grase, acide, prăjelile, produsele de fast-food, semi-preparatele care îngreunează digestia. Mănâncă regulat dar cantități mici de alimente.
- fă multe plimbări și mișcare în aer liber pentru a accelera digestia.
- benzile de presopunctură sunt o inovaţie recentă şi eficientă în combaterea senzaţiei de greaţă. Cumpăra o bandă pentru încheietura mâinii și poart-o ca pe o brățară. Aceasta stimulează punctul P6 din interiorul încheieturii, ajutând la îndepărtarea senzaţiei de greaţă.
- anumiți specialiști recomandă și acupunctura sau exercițiile prenatale de Yoga