Când o viitoare mamă începe să simtă bebelușul lovind și mișcările lui, trăiește un sentiment de bucurie și o legătură specială se formează între ea și micuța ființă din uter.
Mișcările bebelușilor sunt un semn evident că sunt bine, se dezvoltă și sarcina merge în direcția bună. Dar este normal ca și gravidă să vrei să știi mai multe despre aceste lovituri și mișcări și să fii capabilă să recunoști când ele pot indica o problemă. Iată răspunsule la cele mai frecvente întrebări ale mămicilor:
Când voi începe să simt loviturile bebelușului?
Specialiștii plasează începutul observării mișcărilor din uter între 16 și 25 săptămâni de sarcină. Perioada este așa de mare pentru că poate fi diferit de la femeie la femeie. Dacă ai mai avut o sarcină înainte, este posibil să-i simți mișcările mult mai devreme. Ca niște mici bătăi din aripi sau bolboroseli. Deseori mișcările se pot confunda cu gazele intestinale, la o vârstă gestațională așa mică este greu de diferențiat cu siguranță. Oricum trebuie să știi că își începe mișcările încă de la 8-9 săptămâni de dezvoltare intrauterină, iar mișcările lor pot fi percepute de la acea dată la ecograf, chiar dacă gravida nu le simte încă.
Cât de repede vei simți aceste mișcări depinde și de locul în uter în care este plasat sacul gestațional, dacă se află pe peretele posterior, este normal să se facă observate mai târziu, când bebele va mai crește.
Ideea este să nu te impacientezi dacă nu le simți ca alte viitoare mămici de la 16-17 săptămâni pentru că poate să nu însemne nimic grav. Dar dacă nu le simți nici după 25 de săptămâni, atunci este bine să ceri o ecografie ca să fii sigură că totul este bine cu cel mic.
Ce semnifică mișcările bebelușului?
La început mișcările lor sunt pur naturale. Membrele se dezvoltă, încheieturile devin flexibile, cel mic începe cu întinderi și flexiuni simple iar mai apoi devin din ce în ce mai complexe, adevărate rotiri și tumbe în lichidul amniotic în care are, la vârsta aceea, destul loc. Când creierul se mai dezvoltă, și simțurile odată cu el, bebelușul începe să perceapă gustul alimentelor, sunete, lumină, mișcările mamei și reacționează la ele. Poate fi o reacție pozitivă (îi place ceea ce simte), sau negativă, în special la sunete puternice sau mâncăruri pe care le experimentează pentru prima dată. De aceea loviturile se pot simți mai intense la câteva minute după ce mănânci sau la anumiți stimuli.
Și poziția gravidei pe partea stângă (odihnă, dormit), trimite mai mult oxigen către făt și atunci poate deveni mai activ.
Starea mamei poate, de asemena, influiența mișcările : un plus de adrenalină sau agitație a gravidei îl va face și pe micul locatar mai activ.
În general, un bebeluș sănătos lovește de aproximativ 15-20 ori în fiecare zi. Dar în trimestrul al doilea ar trebui să crească în număr și intensitate, ajungând în al 3lea trimestru și la 30 de lovituri simțite pe oră. Medicul sau moașa care urmărește sarcina ar putea să îți ceară să monitorizezi loviturile, să le notezi, pentru a observa dezvoltarea bebelușului și eventualele probleme. Cu cât sarcina înaintează, vei observa un program de mișcări regulate ale fătului, ceea ce înseamnă că are deja o rutină de somn și perioadă activă și va fi simplu de simțit când se schimbă ceva.
Când ar trebui să mă îngrijoreze mișcările bebelușului?
Nu mișcările în sine trebuie să te îngrijoreze, ci când devin mai rare sau absente. Este normal ca ele să devină mai dese și mai puternice, spre finalul sarcinii, micul ”karate kid” provocându-ți chiar durere lovindu-te. De asemenea va părea că noaptea este mai activ dar nu este neaparat un adevăr, doar că lipsa ta de activitate și poziția relaxată te va face să observi mai multe mișcări ale bebelușului.
Mișcările prea rare pot indica:
- o problemă în alimentația mamei – apare mai ales când există o sarcină toxică, perioada de grețuri și vomă fiind mai mare de primele 2-4 luni cât experimentează majoritatea gravidelor. Nivelul de nutrienți este afectat și dezvoltarea creierului și sistemului nervos la bebeluș este întârziată. O alimentație necorespunzătoare pe timpul sarcinii poate avea aceleași efecte.
- nivel de zahăr în sânge prea scăzut – cel mic detectează toate aceste schimbări și devine mai puțin energic, lovește mai rar. Poți mânca ceva dulce sau bea un pahar de suc ori un ceai cu miere și o să observi imediat schimbarea.
- nivel redus de oxigen – nu este recomandat în a2a jumătate a sarcinii dormitul gravidelor pe spate, deoarece greutatea fătului apasă pe vena cavă inferioară, fluxul sanguin poate fi compromis ceea ce poate duce la un debit cadiac scăzut, tensiune scăzută și o furnizare de sânge fetal și oxigenare fetală alterate. În primă instanță bebelușul se mișcă mai rar pentru a conserva oxigen, dar specialiștii precizează că există și riscul decesului intra-uterin.
- nu trebuie să te îngrijoreze însă rărirea mișcărilor în ultima lună de sarcină, deoarece sunt datorate și unui spațiu mai redus în uter. Tot la această vârstă perioadele de somn ale celui mic pot fi de 40-50 min, așa că atunci nu vor fi așa de activi.
Lipsa mișcărilor:
- am precizat mai sus că dacă gravida nu simte mișcările nici până la 25 de săptămâni, poate verifica starea bebelușului la ecograf
- în al doilea trimestru, de asemenea, nu toate gravidele simt mișcări regulate, uneori poate trece o zi sau chiar 2 să le simți din nou. Așa că nu te îngrijora, fătul este încă mic, are mult spațiu de mișcare și poate să nu însemne ceva grav.
- când însă ai simțit mișcări regulate dar acestea încetează brusc (mai ales în ultimul trimestru), poate fi un semnal de alarmă- dacă bebelușul nu se mișcă sau nu lovește mai mult de o oră, chiar dacă mănânci sau consumi ceva dulce, nu trebuie să lași lucrurile așa. Dacă tot nu simți nici un fel de mișcare, încearcă și această metodă: bea un pahar de apă rece și mergi, fă niște exerciții mai energice; asta ar trebui să-l pună și pe el în mișcare. Trebuie să fii consultată urgent de un medic dacă bebelușul nu a lovit de 10 ori în 2 ore (conform Congresului American al Medicilor Obstetricieni și Ginecologi) sau dacă remarci o reducere semnificativă și bruscă a gradului său de activitate. Fii foarte atentă mai ales în ultima lună de sarcină, când se apropie data nașterii și numără des mișcările celui mic.
- cauze posibile ale lipsei mișcărilor în stadii târzii ale sarcinii: placenta joasă, cantitate redusă de lichid amniotic, ruptură de placentă, fătul este sugrumat de cordonul ombilical etc. De obicei aceste complicații de sarcină pot da și alte simtome gravidei: grețuri, vărsături, sângerări, febră, dureri abdominale, contracții dar lipsa mișcărilor fătului poate fi primul semn, așa că va ajuta să acționezi din timp, să consulți de urgență un medic. Dacă se constată într-adevăr probleme și ajungi la timp, fătul poate fi salvat printr-o cezariană de urgență.