Aceasta este o întrebare firească dacă ești însărcinată și vrei ca tu și bebelușul să fiți în siguranță. Apare pe multe forumuri de părinți sau de sănătate. Ne-am inforamat pentru voi și am aflat următoarele:
- În general medicii recomandă ca abia după primele 3 luni (12 săptămâni) de sarcină să mergi la plajă. Primul trimestru este o perioadă foarte importantă pentru dezvoltarea fătului și cele mai multe avorturi se întâmplă în aceaste luni.
- O cură cu apă marină și soare este chiar benefică gravidelor, îmbunățind aportul de vitamina D, esențială în fixarea calciului. De asemenea sarea din apa mării poate avea rol dezinfectant pentru organism, întărește sistemul imunitar și este de ajutor în răceli, viroze și astm. De asemenea înotul este forte recomandat în sarcină, ajutând mai ales gravidele care au probleme cu spatele sau dureri musculare.
- În caz că ai peste 32 de săptămâni, este iarăși o perioadă importantă ca gravidă și e bine să nu pleci foarte departe de localitatea de domiciliu, să fii acolo în caz că apar complicații sau simptome de naștere prematură.
- Dacă este o sarcină cu probleme sau ai prezentat sângerări, trebuie să discuți cu ginecologul care urmărește sarcina pentru a fi sigură că nu îți dăunează.
- În cazul expunerii la soare, este bine ca gravida (peste 3 luni) să evite orele 11-16 care sunt cele mai fierbinți. Acoperă-ți capul cu o pălărie și consumă multe lichide.
- Se recomandă să nu stai mai mult de 20min în soare, mergi des la umbră și bea multă apă. Expunerea prelungită la soare sau la solar poate supraîncălzi organismul, aceasta fiind asociată de anumiți specialiști cu malformații spinale sau leziuni ale creierului la copii. De asemenea crește riscul de apariție a melasmei (numită și masca de sarcină) care înseamnă pigmentarea excesivă a pielii în zona feței, decoteului sau alte zone mai expuse.
- Nu sunt încă foarte clare cercetările dar anumite studii arată că razele solare ar diminua cantitatea de acid folic din organism, în cazul unei gravide acesta fiind vital pentru dezvoltarea fătului.
- Multe gravide sunt mai sensibile la soare decât au fost înainte de sarcină. Folosește creme de protecție solară (factor de protecție peste 30) și costume întregi, pentru a preveni arsurile solare. În cazul cremelor, atenție dacă nu are contraindicații pentru gravide. Cel mai bine să folosești o cremă specială pentru gravide sau din cea pentru copii. Caută să fie cu dublă protecție pentru UVA și UVB pentru a fi mai eficientă. Crema solară trebuie reînoită la fiecare 2-3 ore, mai ales dacă ai intrat în apă.
- Pentru hidratarea pielii după plajă, folosește ulei de măsline extra-virgin, eventual amestecat cu puțină miere sau cu o altă cremă indicată gravidelor, care nu conține chimicale dăunătoare.
- Te poți bucura de aerul marin și de vacanță și de pe un șezlong la umbră sau făcând plimbări pe malul mării dimineața ori pe seară când nu sunt temperaturi atât de ridicate și nu este nici atât de multă aglomerație.
- Atenție la ce consumați la restaurante/ fastfooduri sau baruri, să fie proaspăt. Evitați produsele de la vânzătorii ambulanți. Suplimentează masa cu multe fructe proaspete. Alimentația sănătoasă de gravidă nu trebuie să intre în vacanță!
- Este bine să ai numărul obstreticianului tău cu tine, doar în caz că vrei să îi ceri părerea în ceva. Dar dacă faci diaree, sângerezi sau ai orice alte simptome îngrijorătoare, mergi la urgențe la cel mai apropiat spital.