Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Igiena zilnică a bebelușilor

Igiena zilnică a bebelușilor

Când am avut primul copil, mama, rudele și colegele de la lucru au tăbărât pe mine cu sfaturi peste sfaturi, cum să am grijă de el. Dacă unele m-au ajutat, altele erau pure obiceiuri românești, fără utilitate și, mai rău, unele chiar periculoase pentru cel mic.

Ca exemplu, la 5 luni băiatul meu a făcut o otită complicată pentru care am fost internată cu el 2 săptămâni în spital. Sora mea îmi spusese ca după baie să îl curăț bine cu bețișoare în urechi. Medicul mi-a explicat că tocmai acest obicei a împins înăuntru secrețiile care se eliminau natural și de aceea s-au infectat.

Așa că, dincolo de ce vă spune mama sau binevoitoarele mătuși, iată cum spun specialiștii să ai grijă de igiena bebelușului tău:

Baia bebelușului

Bebelușii trebuiesc spălați cât mai des, indiferent cât de frig este afară sau cât par de curați. Faptul că poartă pampers, urina rămâne mai mult timp în contact cu pielea, resturile de lapte sau mâncare când sunt hrăniți, oamenii care i-au atins, locurile în care au fost, totul poate să devină un pericol pentru organismul lor mic. Dacă unii autori recomandă băi zilnice, alții sunt de părere că băile prea dese îi pot afecta mai mult, datorită produselor de igienă folosite sau a apei care poate conține cloruri sau alte substanțe dăunătoare.

Așadat folosiți doar săpunuri/ șampon neiritante, speciale pentru copii, fără alcool, parfumuri și alte chimicale. Limitați timpul de baie la cel mult 10-15min. Dacă bebelușul prezintă iritații sau exeme pe piele, băile se pot rări la de 2-3 ori pe săptămână (nu este vorba despre iritațiile de la scutece). Dar spală-i zilnic fundulețul ca să nu se irite și fața.

În prima săptămână nu este necesar să îl spălați în cădiță, ci îl puteți curăța ușor cu un prosop umed. Mulți bebeluși plâng și au nevoie de timp să se obișnuiască cu băile dar în final va deveni un moment plăcut pentru ei.

Citește și:   Poziții corecte ale bebelușilor în marsupiu

Apa nu trebuie să fie prea fierbinte, nu trebuie să le înroșească pielea. Nivelul ei trebuie să fie scăzut, iar copilul va fi supravegheat în permanență chiar dacă are aproape un an și consideri că apa e prea puțină să i se întâmple ceva.

Îl poți ține cu o mână sub cap sau folosește o pernuță sau salteluță specială pentru băiță. Îl poți freca ușor cu o cârpă moale sau un burete. Jucăriile de baie vor fi probabil utile doar mai târziu. O melodie calmă pusă în surdină, îl va ajuta mai mult să se relaxeze.

Unii părinți găsesc mai simplu să îi pună pe un suport sau pernuță de baie și să îi spele cu dușul sau direct în chiuvetă.

Ordinea spălării:

  • mai întâi fața și capul
  • mâinile și corpul
  • la final organele genitale și picioarele

După băiță, dacă pielea bebelușului este prea uscată, îl poți unge cu o cremă emolientă sau ulei speciale pentru copii, masându-i ușor corpul.

Fața se spală zilnic cu un tampon de vată înmuiat în apă fiertă și răcită.

Igiena dinților

Pe la 10-11 luni apar dinții. Pasta de dinți, chiar și cea vândută special pentru bebeluși nu este recomandat să o folosiți decât după 2 ani. Dar dacă are deja câțiva dințișori, există o metodă simplă de a-i curăța. O dată pe zi, înainte de culcare, ia un șervețel moale și curat (nu de hârtie sau din cel parfumat) și freacă-i ușor dinții cu ajutorul unui deget înfățurat în acest șervețel. Poate fi și o bucată de scutec subțire. În acest mod resturile de mâncare vor fi îndepărtate.

Taie-i unghiile

Unghiile bebelușului pot face mult rău lăsate netăiate, se poate zgârâia sau poate răni alți copii sau adulți în joaca lui. Cum copiii țin des degetul sau mânuța în gură, mizeria de sub unghii poate să le pună și sănătatea în pericol.

Citește și:   Bebelușul meu e prea gras?

Este o misiune dificilă pentru că cel mic se mișcă mereu, trage mânuța și îl poți răni. O abordare bună poate fi să le tai când bebelușul doarme.

Ține delicat pielea din buricul degetului departe și apoi taie ușor, pentru a nu-l răni. Verifică-i unghiile de fiecare dată când îi faci baie.

Scutecele

Chiar dacă lunile vor trece, tot va trebui să-i schimbi scutecele de 6-8 ori pe zi. Multe scutece ude sunt un semn bun, bebelușul primind suficiente lichide.

Scutecul trebuie schimbat imediat după treaba mare, deoarece este acidă și poate irita ușor pielea lui fină. Șterge bebelușul cu șervețele speciale pentru copii și spală-l la duș sau chiuvetă după ce face caca.

Aplică o cremă sau ulei anti-iritare, din gama pentru bebeluși. Acordați o atenție specială dacă prezintă eczeme, bubițe sau roșeață în zonele intime și prezentați-vă cu el la medic dacă se înrăutățesc.

Ai grijă ca cel mic să nu se rostogolească de pe măsuța de schimbat sau de pe pat când îl schimbi, pune scutecul nou și tot ce ai nevoie la îndemână înainte de a începe.

Hainele

Trebuiesc schimbate des, imediat ce s-au murdărit de lapte sau de altceva și la fiecare băiță. Folosiți hăinuțe care se pot spăla și dezinfecta ușor, care sunt practice și lejere. Nu îl încotoșmănați cu prea multe haine atunci când ieșiți afară pentru că bebelușii transpiră mult și atunci veți obține efectul opus.

Evitați să puneți la clor scutece sau haine care iau contact direct cu pielea lui.

Mai aveți și alte sfaturi, sugestii pentru igiena bebelușilor? Puteți lăsa aici un comentariu.